Stau acum si savurez un pahar de vin rosu,asta n-ar fi nimic deosebit,afara de faptul ca este facut din struguri din via mea.Nici lucru asta nu-i de mirare pentru multi, dar pentru mine ardelean intarcat si crescut cu vin alb din podgoria Lechinta este, asta pentru ca vin rosu pana mai acum zece ani nu se producea pe la noi.Primul contact mai serios cu vinul rosu l-am avut in 1978 cand invitat fiind de varul Dorin din Tulcea am participat la prima mea partida de pescuit in Delta.Nu mai stiu cum este azi Delta, dar acum 40 de ani ne-am stabilit baza in camping-ul din Crisan,cam mult spus camping, pentru ca maidanul respectiv servea drept pasune comunala si cum satenii isi cresteau tineretul bovin in libertate noaptea mai aveam parte de musafiri care atingeau uneori sforile de ancorare ale cortului producandu-ne emotiile aferente.Eram tineri,locul era minunat,prindeam peste,ne balaceam in apa canalului,ce sa va spun era ca-n rai, dar aveam totusi o problema: apa de baut.Satul avea apa curenta potabila dar am fost sfatuiti sa n-o folosim decat pentru igiena personala,asa ca am navalit in cele doua magazine din localitate si am cumparat toate sticlele de apa minerala disponibile (vreo 4 sticle de Tusnad la litru) si cum erau insuficiente ne-am orientat spre urmatoarele lichide potabile imbuteliate care nu prezentau pericol pentru traiectul nostru digestiv,respectiv niste sticle de un litru, verzui, cu eticheta pe care scria cu litere mari ,, SARICA NICULITEL –Vin superior ‘’.Le-am testat : cel alb era cam dulce dupa gustul nostru, insa cel rosu era un adevarat balsam care-ti potolea setea si-ti dadea energie.Amu’ ce sa va spun am mai bantuit vreo zece veri prin Delta, dar vinul rosu de Sarica si mai apoi cand am apucat la bani, Merlot-ul de Sarica, au fost in acele timpuri vinul concediilor mele in Delta. Asadar atunci cand mi-am gandit via i-am rezervat un loc si soiului Merlot,trebuie sa recunosc ca nu s-a potrivit zonei si ca mai pastrez cateva vite doar in amintirea mirficei Delte si a vinului de Sarica ! MERLOT
Este soi vechi francez din regiunea viticola Gironde-Bordeaux. Strugurii sunt mijlocii, cilindrici, biaripati, cu boabele asezate normal ca desime pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita subtire, de culoare negru violaceu, acoperita cu un strat subtire de pruina; pulpa zemoasa, cu mustul necolorat si gust placut. Soiul Merlot are perioada mijlocie de vegetatie (170-180 zile) are vigoare mare de crestere si dezvolta un frunzis bogat. Prezinta fertilitate buna 70-75% lastari fertili si productivitate mai mare decat la Cabernet deoare strugurii sunt mai mari. Maturarea deplina se realizeaza la circa 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-V-a). Rezistente biologice: soi cu rezistenta slaba la ger (-16°C -18°C) si la seceta, sensibil la mana, mijlociu rezistent la fainare si putregai, sensibil la molii si acarieni. Tehnologic este soi de calitate, dar care nu atinge nivelul soiului Cabernet Sauvignon. La maturarea deplina acumuleaza 190-200 g/l zaharuri cu aciditate de 4,4-5,5 g/l H2SO4. datorita pielitei subtiri, boabele pierd usor apa putand atinge concentratii in zaharuri de 22-240 g/l. Continutul in compusi fenolici este de 2,6, incat vinurile din vin.
Merlot1
Merlot2
Merlot lastar
Merlot frunza
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cepage
Mesaj:
cepage
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.