Primii trei ani dupa plantare vita de vie necesita ingrijiri deosebite,in aceasta perioada planta isi dezvolta radacina si asupra ei se aplica taierile de formare astfel ca dupa trei ani vitele sa inceapa sa rodeasca.
Voi incepe prin a va descrie principalele lucrari care se fac in primul an dupa plantare.
INTRETINEREA MUSUROIULUI
Asa cum am aratat in capitolul despre plantare vita se musuroieste la plantare.Acest musuroi trebuie eliberat de crusta care se formeaza la suprafata pentru a permite lastarilor sa rasara Musuroiul se desface cu grija, pornind de jos in sus, astfel incat sa nu ranim lastarii fragezi, ulterior se va reface folosind pamant afanat.Operatia se face manual . La fel cu ocazia lucrarilor de intretinere a solului (prasile) se aplica aceiasi procedura. Grosimea stratului de sol care acopera vita este legata de umiditatea acestuia.In primaverile reci si ploioase grosimea stratului nu va fi mai mare de 5-8 cm pentru a nu produce asfixierea mugurilor.Dimpotriva daca sunt conditii de seceta este bine ca grosimea musuroiului sa fie mai mare pentru a proteja altoiul si lastarii.
Daca la desfacerea musuroiului se constata prezenta larvelor de carabus de mai (ataca lastarii verzi si portaltoiul) sau a viermilor sarma (ataca doar lastarii verzi), daunatorii se distrug si se presara 5-6 g dintr-un insecticid in jurul vitei.In final se reface musuroiul.
INGRIJIREA LASTARILOR
Dupa rasarire atunci cand lastarii ating lungimea de 30-40 cm se efectueaza operatia de plivire .Se aleg doi maxim trei lastari care sunt mai vigurosi, care se leaga de arac ,restul se suprima ,se va tine cont la alegere si de pozitia lastarului fata de arac pentru a pastra alinierea randului de
vite.Pe masura ce lastarii cresc ei se mai leaga in doua ,trei locuri de arac pentru usurarea lucrarilor care se vor aplica ulterior.Periodic lastarii se copilesc (se elimina lastarii lacomi care apar la baza frunzelor) asfel se vor dezvolta mai frumos si vor fi mai putin expusi la atacul de mana (Plasmopara viticola).
COPCITUL
Operatia de copcire a vitei de vie consta in eliminarea radacinilor batute din altoi si a lastarilor batuti din portaltoi.Motivele pentru care se face operatia sunt urmatoarele:
Radacinile batute din altoi vor provoca dezvoltarea acestuia ca o planta independenta iar radacinile portaltoiului vor muri pentru ca nu mai sunt hranite.Efectele situatiei apar ulterior ,radacinile altoiului se dezvolta la o adancime prea mica si sunt expuse taierii cu ocazia lucrarilor de sapat (arat) dar mai grav este ca ele vor fi atacate in timp de filoxera si planta va pieri.Lastarii aparuti din portaltoi fac concurenta altoiului si la fel acesta va muri din lipsa hranei.
Operatia de copcire se recomanda a fi facuta de doua ori in Iunie si in August.
In Iunie pentru a efectua aceasta lucrare se elimina musuroiul incepand de jos in sus pentru asta se foloseste copcitoarea (o lopatica de genul celor aflate trusele de gradinarit),dupa ce sau identificat lastarii se descopera punctul de altoire si prin pipaire se simte prezenta radacinilor precum si directia lor.Radacinile adventive se taie ras cu ajutorul unui briceag bine ascutit,tairea se face numai de sus in jos pentru a nu desprinde altoiul de portaltoi.(atentie nu trebuie sa ramana cioturi pentru ca acestea vor emite alte radacini). Ulterior se reface musuroiul cu pamant afanat avand grija sa acoperim din nou lastarii pe portiunea alba (etiolata).Operatia se va face numai pe timp noros sau evitand perioada zilei cu soare puternic pentru ca lastarii fragezi sunt sensibili la arsita.
In August se face al doilea copcit.Procedura este la fel doar ca se elimina si lastarii porniti din portaltoi,daca este cazul.Deasemenea dupa aceasta operatie nu se mai reface musuroiul pentru ca lastarii sa ramana cu baza expusa la soare,aceasta favorizand lemnificarea lor.
COMBATEREA BOLILOR SI DAUNATORILOR
Principalele boli ale sistemului foliar al vitei de vie sunt mana (Plasmopara viticola) si fainarea (Uncinula necator) ele sunt care cele care afecteaza mai frecvent vita de vie in primul an.
Mana se combate in anii cu conditii normale prin tratamentele la avertizare.Tratamentele fitosanitare pentru combatrea manei sunt preventive si nu curative Atacul odata produs nu mai poate fi combatut prin stropire ,eventual se previn infectiile ulterioare.Pentru vitele din primul an nu se recomanda folosirea substantelor pe baza de cupru .Gama de substante fara cupru care combat mana este mare , de aceea ma abtin sa dau o lista de produse pe care poate nu le gasiti, recomand deci consultarea farmaciei fitosanitare si a specialistului de acolo.
Fainarea se combate prin folosirea sulfului muiabil in concentratie 0,3-0,4 % ,care poate fi dizolvat impreuna cu substanta care combate mana.
Dintre daunatori cei intalniti cu frecventa mai mare sunt :larvele de carabus,viermi sarma si paianjenii rosii.Larvele de carabus si viermii sarma se combat prin aplicarea unui insecticid Heclotox sau Sinoratox care se ingolbeaza in sol conform indicatiilor specifice fiecaruia.Pentru combaterea paianjenului rosu se poate folosi un acaricid sau sulf muiabil.
INTRETINERA SOLULUI
Dupa plantare se executa mobilizarea solului prin sapare cu sapa la o adancime de aprox 15 cm ocazie cu care se face si nivelarea intervalului dintre
randuri.Pe parcursul verii se vor aplica 4 prasile astfel incat terenul sa fie pastrat afanat si curatat de buruieni.
UDAREA
In cazul aparitiei unor intervale secetoase se recomanda udarea locala a ficarei vite cu cca 10 litri de apa.In acest scop se face o copca langa vita astfel incat apa sa ajunga la radacina plantei.
PREGATIREA PENTRU IERNARE
Dupa aparitia primelor brume atunci cand frunzele au cazut se face musuroire vitelor.Musuroiul trebuie sa fie inalt de 25-30 cm astfel incat sa acopere cel putin 4 ochi.Vitele nu se taie toamna.Musuroirea se face manual cu sapa.Dupa musuroire se recomanda efectuarea unei araturi adanci pe intervalul dintre randuri sau in cazul plantatiilor mici familiale unde nu exista posibilitatea aratului se va face saparea manual .
BIBLIOGRAFIE:
Bernaz Gh.:Cultura vitei de vie;Editura MAST;2007 Tudosie Avram D.:Vita de vie rod al pamantului si al muncii;Editura Ceres;1989