210 poze   31564 vizite

Polenul

POLENUL CRUD (SAU POLENUL PROASPAT CONGELAT)

Polenul proaspat recoltat este un adevarat aliment "viu" si are un grad de biodisponibilitate superior.
Pentru a fi pastrate timp indelungat, granulele de polen proaspat sunt introduse in congelator. Polenul crud se mai numeste si polen proaspat congelat.
Polenul reprezinta sursa principala de proteine pentru albine, in toate stadiile de viata ale acesteia, datorita continutului ridicat in aminoacizi esentiali si a digestibilitatii lui ridicate (60%). Ca produs apicol, se prezinta sub forma de granule microscopice cu diametrul de 2-3 mm. La recoltarea lui participa 30-50% din albinele culegatoare, iar formarea ghemotocului de polen are loc in timpul zborului albinei.
Culoarea polenului variaza de la alb-galbui la cafeniu-brun, conforma cu specia de flori de la care provine, datorita pigmentilor carotenoizi si compusilor flavonoizi.
In functie de provenienta, polenul poate avea o valoare biologica ridicata (salcie, trifoi alb si rosu, mac, paducel, maces, etc).
Aminoacizii sunt constituentii de baza ai proteinelor, iar în polen se regasesc in jur de 21 aminoacizi (arginina, izoleucina, metionina, treonina, valina, histidina, triptofanul etc).
Polenul are cu 50% mai multe proteine decat carnea de vita, dar are un nivel foarte scazut de grasimi. Este o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni, deoarece contine aminoacizi mai mult decat ouale, carnea si orice fel de produse lactate. Consumul de polen asigura cantitatea de minerale, care este necesara pentru organismul uman.
Compozitia in elemente minerale (macro si microelemente) a polenului este diferita de la o specie la alta, iar din totalul lor potasiul este in proportia cea mai mare(20-45%).
Vitaminele in polen sunt reprezentate de: B1 (tiamina 3-11 mg/kg), B2 (15-35 mg/kg), B3 (20 mg/kg, B4, B5 (100 mg/kg), B6 (3-11 mg/kg), B7, B8, B12. Unele vitamine sunt prezente in polen sub forma de provitamine (alfa, beta, gamma, delta caroten).
Se poate consuma ca atare sau in diverse amestecuri apicole si nu numai.
Polenul uscat in uscatorul de polen isi pierde intre 50%-70% din activitatea lui terapeutica, iar exina (invelisul graunciorului de polen) devine foarte tare si greu digerabila.

Atentie ! Contraindicatii ale polenului:
Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);
Alergii de tip alimentar;
Alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.);
Diabet zaharat;
Ulcer gastro-duodenal, gastrita - cand polenul este administrat crud, inainte de mese



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.