Încă un pas şi toate datele personale vor putea fi stocate şi folosite de furnizorii de telefonie şi de internet. Comisia juridică a Camerei a adoptat “Legea Big Brother”
11 Aprilie 2012 - Stiri
Ştiri LegeStart
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, de principiu, proiectul privind reţinerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi Internet, a declarat secretarul comisiei Gabriel Andronache, potrivit Mediafax.
Proiectul, cunoscut sub numele “Legea Big Brother”, a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstituţional, în anul 2009.
“A fost adoptat în principiu acest proiect de lege, dar 12 articole au rămas în discţtie, o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, marţi”, a afirmat Gabriel Andronache.
El a arătat că au ramas în discuţie acele articole care fac referire la protecţia datelor personale, modul în care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare.
Secretarul Comisiei juridice a mai spus că există intenţia unor deputaţi să introducă în mod expres în această lege un amendament care să interzică furnizarea elementelor de conţinut al convorbirilor pentru protecţia cetăţenilor.
Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de Internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale, pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
Potrivit iniţiativei legislative, „furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi Internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”.
Proiectul care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze timp de şase luni toate apelurile şi mail-urile a fost adoptat pentru prima dată de Parlament în 2008, dar a fost declarat neconstituţional de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2009, deoarece “afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare”.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.