842 poze   133691 vizite

Materiile prime furajere

Materiile prime furajere care intra in componenta amestecurilor

vor trebui stocate in cantitati necesare pentru perioada urmatoare

(de la inceperea anului avicol - 1 noiembrie - pana la recolta

urmatoare).
Pentru stabilirea acestui necesar este bine sa se stie ca o gaina

ouatoare are nevoie zilnic, in functie de rasa, de 110 - 115 g de

amestec la gaini usoare si mixte ouatoare (hibrizi Albo si Roso,

gaini Italiene sau Gat golas), 140 g pentru gaini mixte care au

greutate vie de 2.2 - 2,6 kg (Rhode-Island, Sussex, Plymouth barat

etc.) sau 160 - 180 g de amestec pentru gaini grele (Cornish,

Plymouth alb etc.).
In functie de aceste date, de numarul prevazut de pasari si de

proportia in care fiecare materie prima intra in amestec, se poate

stabili necesarul pentru perioada urmatoare.

Pentru producerea amestecului furajer de ferma destinat hranirii

gainilor ouatoare sunt necesare cate minimum 2 - 4 materii prime

furajere din urmatoarele grupe de furaje care trebuie prevazute

obligatoriu:
-graunte de cereale, bogate in glucide (porumb, orz, sorg, grau

etc.), care sa participe in amestec in proportie de 65%;
-nutreturi bogate in proteine vegetale (mazare, tarate, seminte

sau turte de floarea-soarelui, sroturi de soia sau

floarea-soarelui etc.), care pot fi folosite in proportie de 22 -

26%;
-nutreturi bogate in proteine animale (fainuri de carne sau de

peste, zer sau zara etc.), care pot fi folosite in cantitati

relativ mici, chiar de numai 2 - 4%;
-nutreturi minerale in proportie de 8% din care obligatoriu 7%

calciu (creta furajera, faina din cochilii de scoici, var stins de

cel putin 6 luni etc.), 0,8% sursa de fosfor (fosfat de calciu,

faina de oase etc.) si maximum 0,2% sare;
-nutreturi specifice vitaminoase, ca un zoofort A5, A6 sau A7 care

se poate procura prin FNC-uri si se introduce in proportie de 1%

(continand si microelemente minerale si alte substante utile) sau

preparate farmaceutice, ca de exemplu preparatul vitaminic A, D,

E, ce pot fi procurate de la farmaciile veterinare.

Toate elementele componente mentionate, uruite si bine amestecate,

se pot administra in stare uscata sau ca pasta umeda, in vase de

hrana construite si amplasate astfel, incat sa nu permita risipa

prin racaire sau prin scuturare cu ciocul.
La toate acestea, pentru a completa hrana cu substante nutritive

importante, trebuie sa se adauge zilnic, la discretie (o data pe

zi atat cat pasarile pot consuma la un tain) furaje verzi sau

inlocuitori ale acestora, mai ales atunci cand ne lipseste

zoofortul.
Pentru furaje verzi se pot folosi cele mai diverse vegetale,

plante verzi tinere, incepand cu secara, lucerna (trifoiul),

urzica, diverse alte frunze de sezon (sfecla, salcam,

floarea-soarelui, resturi de varza, ceapa, usturoi etc.).
Pentru inlocuirea furajelor verzi in perioadele de seceta si mai

ales iarna se pot folosi, in acelasi timp, urmatoarele: frunze din

fan de lucerna inmuiate in apa fierbinte si amestecate in furajul

umed, bostanoase si radacinoase tocate marunt (sfecla si morcov),

precum si graunte incoltite (cel mai bun este ovazul incoltit cu

coltul alb de 5 - 8 mm lungime).
In acest fel, cu asemenea amestecuri administrate cu regularitate

in hrana gainilor ouatoare, bineinteles daca se asigura si

celelalte conditii, se pot atinge performante satisfacatoare in

producerea de oua pe tot parcursul anului.

Prof. univ. dr. Mihail BALASESCU



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.