933 poze   217424 vizite

1 CONTACT

Membru al Asociatiei Crescatorilor de Pasari si Animale Mici de rasa Bistrita

e-mail : legatoriebn@gmail.com
telefon : 0745691949
Localitatea : Bistrita
Jud: Bistrita-Nasaud

Cresc iepuri din urmatoarele rase :

- Fluture German si

- Urias de Transilvania .
Toti cei care doresc un iepuras - la achizitionare ar fi bine sa i-l vedeti in realitate deoarece poate nu este exact ceea ce va doriti .
O imagine nu poate exprima chiar realitatea .
Multumesc tuturor pentru vizita si comentariile pertinente.


www.facebook.com/groups/578219612325545/
.
Asociatie crescatorilor de pasari si animale mici de rasa
Asociatie crescatorilor de pasari si animale mici de rasa
schema de inperechere a fluturelui german
schema de inperechere a fluturelui german
iepuri fluture
iepuri fluture
iepuri imperechere
iepuri imperechere

Comentarii album • 41
arhivarul 15 februarie 2018  
Buna seara
Nu am granulator si nu stapanesc aceasta tehnica de a face granule.
Este foarte bine ca incercati cu granule si cred ca reteta care va dat-o producatorul este ok .mai trebuie sa stiti mai multe de iepuri .Ei au fost obisnuiti cu un anumit tip de furaj - acest lucru trebuia sa va spuna cel de la care i-ati cumparat .
Acum depinde si cum le dati de mancare si de cite ori ma gandesc ca recipientele cu mancare le sunt tot timpul pline si au mancare la discretie.Daca doriti sa fie sanatosi si nu doriti sa ii ingrasati pt taiere nu se ofera mancare la discretie.
Ai mei au fan si apa de unde pot sa manance si sa bea apa.Dimineata si seara le administrez si furaj dar atat cat pot sa manance atunci si recipientele de furaje sunt goale tot timpul !!!!!!!!!!!!. DA.
Cand aveti si pui atunci se poate sa le dati furaj de 3 ori pe zi.
Nu folosesc zilnic la fiecare masa acelasi furaj , am vazut ca multi amestea poumb cu secara, floarea soarelui , etc.
La o masa le dau porumb , la o masa le dau grau , daca am si pui le mai dau o masa cu granule , eventual ceva coji de paine USCATE si in rest nu au decat sa manance fan sau otava sau lucerna.
O sa se obisnuiasca si cu reteta d-voastra in timp dar atunci cand le dati granulele le puneti numai aceste granule cate o lingura de fiecare , le puneti seare si vedeti daca dimineata mai au ceva sau au mancat tot. daca au mancat in dimineata urmatoare le puneti 1/2 morcov.Seara le puneti grau , sau secara ce aveti astfel vor manca din nou granule a treia masa .Destul de repede se vor obisnui cu reteta , totul este o chestie de gust .
Daca aveti posibilitatea da le dati zilnic si cate o crenguta de rachita sau de mar este foarte bine.
Nu exagerati cu mancarea ca le faceti numai rau.
La cei mai multi crescatori daca iepurii nu le-au murit din cauza unei boli le-au murit de la prea multa mancare .Nu am vazut inca iepuri sa moara de foame , care sa refuze mancarea da , dar aceasta este o alta poveste.
Va doresc mult succes in activitate si mult spor.
răspunde șterge

NutaConstantin2462
15 februarie 2018, 18:04
Ma numesc NUȚĂ CONSTANTIN și sunt din PLOIESTI jud.PRAHOVA. Am cumpărat și eu pe 1 Decembrie de la PÂRVU MARIAN din CERNICA--BALACEANCA jud.ILFOV, 6 puiuti de URIASUL de TRANSILVANIA. Sunt 2 masculi pe linii diferite și 4 femele(2 surori și alte 2 surori) din cuiburi diferite. Sunt din părinți tatuat si au certif.de origine. Am ales sa cumpăr de la el, pentru că e mai aproape de mine dar pe viitor pot lua si de la dv.fiind-ca am ceva rude în BECLEAN, care vin din când în când la PLOIESTI. ÎI cresc cu mult drag în condiți f.bune și nu intenționez să mă extind prea mult cu ei, sau sa fac o afacere din asta. Tot de dragul lor, am cumpărat și un granulator de la TEHNO MS, i-am facut rodajul și ceva granule ptr.început dar marea problema rămâne, rețeta de granule.Am încercat-o pe cea care o de cei de la Tehno Ms. Pe urmă mi-am luat și o moară 3 în 1 mai mică cu care-mi fac și făină de lucerna. Vreau ca în granule, să fie inclusă și făină de lucernă,ptr. ca împreună cu tărâtele de grâu să asigur procentul de fibră necesar (aprox 40). Am văzut la dv.rețetele acelea și faptul că aveți an bagaj superb de cunoștințe, dar vă pun cumva la încercare și bunătatea și priceperea dv. Ce rețetă de granule credeți că ar fi cea mai potrivita ptr. U.T.? Am vorbit despre asta și cu dl.dr. PETRESCU MAG V. și mi-a spus că i-ar lua o săptămână să facă calcule mai exacte și mi-a recomandat să mai întreb pe ici pe colo, pe la cei ce folosesc granulatoare. Am mai observat ca le place mult granulele Versele Laga și dacă le amestec în cutiuța lor cu cele făcute de mine, uni dintre ei scormone și risipește. Așa că nu vreau să o mai lungesc prea mult și vă rog frumos, doar dacă credeți că e OK.rețeta să mi-o dați și mie. Nu-mi rămâne, decât să vă mulțumesc din suflet ptr.răbdarea pe care o aveți cu mine și ptr.strădaniile dv.sper, de a mă ajuta. Am 56 de ani și sunt pensionar. DOMNUL ISUS SA VA BINECUVANTEZE!
răspunde șterge
Raportează
Va dorim un 2016 prosper, multe bucurii si multa sanatate!
Raportează
arhivarul 4 ianuarie 2016  
La fel tuturor colegilor.
Raportează
MarcelBalan 9 septembrie 2015  
===========================================
PREGĂTIREA IEPURILOR DE RASĂ PENTRU EXPOZIȚII
========================

Participarea la expozițiile de profil a membrilor asociațiilor de crescători cu iepurii de rasă reprezintă prilejul evaluării muncii de selecție și ameliorare a rasei de iepuri pe care crescătorul o face de-a lungul unui an de zile. Evaluarea și compararea rezultatelor cu rezultatele altor crescători reprezintă cheia evaluării muncii personale depuse pentru creșterea iepurilor și a nivelului de experiență acumulat de-a lungul timpului, dar și sub influența condițiilor concrete din anul respectiv.
Încununarea cu succes a activității de creștere a iepurilor de rasă la sfârșitul fiecărui an, reprezintă în primul rând o satisfacție personală.
An de an crescătorii fac selecția exemplarelor de reproducători pe care urmează să-i împerecheze, tocmai pentru a obține noi generații cât mai conforme cu standardul rasei respective.
Pe baza aprecierii fenotipice a masculilor și a femelelor, crescătorii creează cuplurile de reproducție din care pot scoate mai multe serii de pui. Un crescător poate avea mai multe nuclee de iepuri de reproducție ( mătci ) ceea ce îl ajută pe acesta să realizeze mai multe linii de reproducători și astfel să aibă posibilitatea să compare caracterele ce se evidențiază în cadrul unei linii, cu ceea ce se diferențiază în cadrul altei linii, dar în același timp poate alege ce cupluri poate forma pentru pentru anul următor în vederea obținerii unui rezultat cât mai bun, sau ce achiziții de animale poate face pentru viitor.
Evaluarea la expoziții prin arbitrajul criteriilor din standardul fiecărei rase de iepuri dă posibilitatea crescătorului să aprecieze unde mai are de lucrat în cadrul ameliorării pe care o efectuează an de an, și ce ar trebui să îmbunătățească sau să schimbe pentru a obține rezultate cât mai bune.
Reunirea crescătorilor în cadrul expozițiilor organizate de asociații oferă prilejul schimbului de informații, de material genetic dar și de apreciere a muncii celorlalți crescători de iepuri. Crearea relațiilor de prietenie între crescători oferă premisele unor colaborări ulterioare pentru îmbogățirea activității fiecăruia.
Pregătirea pentru expoziție înseamnă parcurgerea anumitor etape în timp, se începe cu alegerea reproducătorilor, obținerea puilor, selectarea tineretului pentru reproducție și expoziții, creșterea și maturarea exemplarelor de expoziție și îngrijirea lor eficientă pentru expunerea în cadrul expozițiilor.
Strict pentru expunerea în cadrul unei expoziții animalele trebuie să fie pregătite astfel :
- să fie tatuate, pentru a putea fi identificate de către organizatori și arbitri;
- să fie vaccinate pentru Rhd și mixomatoză;
- să fie însoțite de certificat de origine, acolo unde se certifică genealogia și vaccinarea;
- să fie sănătoase, fără semne de boală , fără paraziți externi, fără ochi lăcrimînzi, fără infecții exterioare, sau semne de boli respiratorii cum sunt strănut, mucozități la nas, etc.
- să fie curățate inghinal, cu spirt medicinal sau alte soluții de curățire;
- să aibă unghiile tăiate corespunzător, pentru a nu răni arbitrii în timpul arbitrajului dar și ca măsură de îngrijire;
- să fie periate, eventual spălate, să aibă o blană curată, mătăsoasă - fără porțiuni de împâslire a blănii sau fără porțiuni cu chelie ( fără păr) mai mari decât ceea ce indică standardul și dispozițiile generale, fără filțuri ( smocuri de blană) existente de obicei atunci când animalele năpârlesc;
- să nu aibă cicatrici sau semne de mutilare pe corp sau pe urechi, sau în alte părți ;
- să fie curate în urechi, îngrijite, fără râie auriculară sau râie pe corp,
- să nu aibă bătături sau rosături la membrele inferioare sau superioare, să nu aibă unghii lipsă sau de alte culori decât ceea ce specifică standardul rasei.
- toate animalele trebuie să fie curate, cu o stare de igienă corespunzătoare, în special cele de culori deschise sau albe, nu trebuie să fie murdare cu pete galbene, inclusiv pe burtă sau pe picioare ceea ce arată că animalul nu a fost îngrijit corespunzător.
Așadar crescătorul va avea în vedere efectuarea din timp a tuturor operațiunilor ce au ca scop pregătirea animalelor pentru participarea la expoziție și de asemenea întocmirea formalităților de înscriere și participare la expoziție.
De obicei formalitățile de participare constau în achitarea unei taxe de înscriere pentru crescător, achitarea taxei de participare pentru fiecare animal și achitarea contravalorii catalogului expoziției care este obligatorie pentru fiecare crescător participant.
=======================================================
Raportează
arhivarul 30 martie 2015  
Metodele de creștere se pot grupa astfel:
- creșterea in rasă curată (in stare pură) practicată de crescătorii particulari;
- creșterea prin încrucișare practicată în fermele zootehnice dar și de crescătorii particulari;
- creșterea pe bază de linii (aceasta reprezintă o formă aparte).

Creșterea în rasă curată este metoda ce se aplică în special in cadrul raselor amelioratoare și ameliorate. Este practicată în special de crescătorii particulari care urmăresc ameliorarea rasei și obținerea unor exemplare care să corespundă standardului rasei respective, adică încadrarea fenotipică a unor caractere în limitele criteriilor de apreciere ale standardului. Înmulțirea și perfecționarea rasei în acest caz se face fără amestecul altor rase.
Se împerechează deci numai iepuri din aceeași rasă, de exemplu: mascul Chinchilla mare cu femela Chinchilla mare sau Uriasul german cu femela Uriaș german.
Această metodă de creștere se practică în crescătoriile care produc și difuzează la diverși crescători iepuri de reproducție (prasilă).
Prin această metodă de creștere se consolidează și se conservă însușirile principale și caracterele specifice rasei respective.
In aplicarea metodei de creștere în rasă curată sânt cunoscute trei forme principale de împerechere:
- omogene,
- heterogene
- înrudite.
Împerecherile omogene se practică între exemplare cu caractere foarte asemanătoare, cu scopul de a obține un material de reproducție de mare valoare.
Împerecherile heterogene se fac între exemplare care apartin aceleiași rase, dar care se deosebesc prin una sau mai multe insușiri morfo-productive, în scopul sporirii producției.
Nu se admite împerecherea iepurilor cu defecte opuse în vederea nivelării lor, deoarece „rău cu rău va da și mai rău". Se caută să se împerecheze „foarte bun cu foarte bun” sau „excelent cu excelent”
Împerecherile consangvine (consangvinitatea) presupun împerecherea între exemplare înrudite până la gradul al V-lea. După gradul de rudenie al exemplarelor împerecheate, consangvinitatea poate fi: strânsă, moderată și indepartată.
În consangvinitatea strânsă (incest) se imperechează tata cu fiica, fiu cu mama, frate cu sora etc. In consagvinitatea moderată se împerechează verii între ei. In consangvinitatea îndepartată, gradul de rudenie este mai larg.
Practicarea consangvinitații fără pricepere (mai ales când iepurii împerecheati au o constitutie slabă), duce la pagube economice, manifestate prin anumite defecte: produșii au o constituție debilă, vitalitate redusă, rezistența scazută față de asperitațile climei și agentilor patogeni, un procent mare de mortalitate etc.
De aceea, ea nu se aplică în crescătoriile de exploatare, ci numai în stațiuni experimentale și în centre de elită pentru păstrarea și intensificarea la urmași sau descendenți a unor caractere dorite, pentru consolidarea anumitor calitați ereditare, pentru crearea unui material de prasilă superior. Dea lungul timpului și crescători experimentați care aveau cunoștințe solide despre consangvinitate au aplicat-o cu mai mult sau mai puțin succes, obținând uneori și rezultate notabile.
Sub acest aspect, consangvinitatea este considerată ca o metoda de reproducere secundară și chiar ca o metodă de ameliorare a raselor de iepuri. Ea este o armă cu două tăișuri, care trebuie mânuită cu multă pricepere.
Consangvinitatea dă rezultate bune numai când se aplică un timp scurt, pe iepuri perfect sănătoși, cu o constituție robustă și o vitalitate pronunțată. Când se practică pe o durată mai mare și împerecherea se face între iepuri cu o constituție slabă și fără o îngrijire corespunzătoare, consangvinitatea duce la degenerare.
Creșterea prin încrucișare (împerecherea între rase diferite) - cu această metodă se urmărește obținerea de hibrizi, produși care nu sânt de rasă curată, ci metiși sau „corci", dar care reunesc caractere ale ambelor rase, au o creștere accelarată, și o productivitate mai mare.
Este metoda cea mai larg răspindită și se practică atât in crescatoriile personale, cât și în cele de exploatare industrială, în care baza producției o formează iepurele de carne.
Pentru a mări greutatea corporală și producția de carne la iepurii obisnuiți, aceștia se incrucișează cu exemplare din altă rase și indeosebi cele de talie mare, cum sunt cele uriașe (de exemplu: o Chinchilla cu Uriasul gri ). Prin incrucisare se obtin produsi cu ereditate zdruncinată, adică cu o natură mai plastică, ce poate fi mai ușor transformată și dirijată de om. De aceea, metișii prezintă o serie de însușiri speciale, pe care iepurii din rasele curate nu le posedă. În general, ei se caracterizează printr-o talie mai mare, constituție bună, vitalitate pronunțată, o mai mare putere de adaptabilitate, asimilează mai bine hrana și se ingrașă mai economic decât iepurii din rasele curate.
Cu toate ca metișii nu au caractere exterioare și de producție constante (se pierd ușor in generațiile urmatoare), totuși, in numărul lor mare, se pot găsi și exemplare care transmit destul de stabil caracterele lor prin ereditate. Aceste caractere pot fi inmulțite prin consangvinitate, (folosindu-se în crearea de rase noi).
Se deosebesc mai multe forme de încrucișare:
- industrială,
- de absorbție,
- de infuzie,
- de reintoarcere,
- multiplă.
Incrucisarea industrială constă in imperecherea iepurilor din rase diferite in care se urmarește obținerea de metiși pentru carne, cu o mai mare putere de ingrasare si mult mai prolifici. Ca rase amelioratoare se folosesc iepurii de talie mare (Uriasul gri, Marele alb). Produsii obtinuti se valorifica la prima generație.
Incrucisarea de absorbție se practică cu scopul transformării unei rase locale neperfecționate, cu ajutorul unei rase amelioratoare.
Procesul tehnic de absorbtie cuprinde trei etape:
1. rasa locală se incrucișeaza cu masculi din rasa amelioratoare;
2. metișii obtinuți se selecționează și cele mai bune iepuroaice se incrucișează din nou cu masculi din rasa amelioratoare, insă neinrudiți cu masculii de la prima incrucișare;
3. iepuroaicele cele mai reușite din generatia a doua se imperechează din nou cu masculi din rasa amelioratoare.
Durata procesului de absorbție este de 4—5 generații și depinde de deosebirile mai mari sau mai mici dintre rasele respective.
Incrucisarea de infuzie urmăreste ameliorarea unui defect la o anumita rasă, cu ajutorul unei alte rase, care posedă insusirile dorite. Un astfel de exemplu il constituie incrucisarea rasei Chinchilla de talie mică cu Uriașul belgian, pentru formarea iepurelui Chinchilla mare de carne. In acest scop se alege un numar de femele din rasa Chinchilla, pe care le imperechem o singura dată cu masculi din rasa Uriasul belgian. Produșii rezultați se imperecheaza cu alti produsi din cadrul rasei respective, difuzindu-se astfel treptat insusirile in cadrul întregii rase. Aceasta incrucisare, care in final duce la obtinerea unor produsi mari de Chinchilla, nu atrage o transformare totală a rasei infuzate, ci numai o modificare în mărirea taliei și greutatii corporale.
Incrucisarea de reîntoarcere se practică o singura dată, numai la o singura generație, in cadrul raselor carora productia si prolificitatea mare le slabește constituția și le debilitează.
De exemplu, dacă iepuroaicele din rasa Albastrul vienez prezintă semne de degenerare, se recomandă sa fie incrucisate fie cu iepuri belgieni, fie cu argintii care, de altfel, au contribuit la formarea rasei respective.
Incrucisarea multiplă constă in incrucișarea a doua sau mai multe rase. De exemplu, se incruciseaza Chinchilla cu Marele alb, dupa care, metișii rezultati in prima generație (femelele) se incrucișează cu Uriasul belgian. In felul acesta se obțin produsi sanatosi, rezistenti, cu o maturitate precoce si pot lua nastere grupe de iepuri cu insusiri economice superioare.
Cresterea pe bază de linii
Cresterea pe bază de linii reprezintă o forma organizată de aplicare a metodelor de crestere amintite (in rasa curată și prin incrucisari). Este forma cea mai avansată de obtinere a unor rase de iepuri perfectionate (ameliorate) și se poate aplica numai in crescătoriile de elita si in statiunile zootehnice experimentale.
Scopul urmarit constă in ameliorarea raselor de iepuri (consolidarea unor caractere ereditare de mare valoare) și prevenirea incestului (reducerea lui in limite moderate). Existenta liniilor si familiilor in cadrul raselor asigură reușita actiunii de ameliorare.
In crescatoriile de elita se practica asa-zisa „crestere in familii de singe" și cu „linii de sânge". Se urmareste retinerea și folosirea intensă la reproducție a iepurilor care prezintă anumite caractere utile, iar imperecherea acestora (omogena si inrudita) se organizeaza in asa fel, incit sa se poata obtine o descendență mai numeroasă care sa posede aceste calitați.
O familie de sânge este formata din produsii care se trag din acelasi exemplar, fie mascul, fie femelă.
Raportează
arhivarul 25 martie 2015  
Buna ziua ,
Multumesc pentru aprecieri ,
Referitor la problema d-voastra :
Ce varsta au cei doi iepuri fluturi germani ? Ce greutate au fiecare la aceasta varsta ?La ce varsata a vut loc prima monta?
Banuiesc ca cele doua exemplare sunt pestriti ambii .
De obicei cand cei doi parinti au avut un parinte ,bunic sau cel putin strabunic pe janet iese din cei doi parinti intr-un cuib pe langa cei pestriti si cei janet un pui charlie. Crescatorii incearca in zadar sa inlature acest inconvenient ca nu a reusit nimeni pana acum .Acest iepure charlie nu il vrea nimeni practic este un REBUT dar nu este chiar asa . Sunt cazuri atunci cand din doi iepuri Charlie au iesit si exemplare foarte bune cu toate caracteristicile fluturelui german .Chiar am vazut o schema germana cand imperecheau si charlie . Eu personal nu am facut aceasta schema deoarece ar trebui sa am mult mai multi si nu prea i-mi permit aceasta din cauza timpului.
Crescatorii de iepuri Fluturi germani au o problema:
-cei care doresc sa vanda cat mai multi dintr-un cuib dupa ce le fata femela si vad ca in cuib sunt 9 puisori - din acestia 4 sunt janet 4 pestriti si unul charlie.
Toata lumea cauta doar pestriti- deci pot sa vanda sigur 4 din 9 si atunci sau elimina pe cei janet si precis pe cel charlie si lasa mai putini care vor creste mai repede sau cei care au mai multe femele acestea fata in aceeasi perioada si cei care sunt buni ii pastreaza la o singura femela si pe cealalta o dau din nou la mascul.
Aceasta selectie este exclusiv pe culoare si se practica , sigur ca se castiga pe culoare dar nici un castig nu este fara pierdere.Chiar am vazut la un crescator o femela care avea 9 iepurasi fluturi toti pestriti.
Am observat ca acesti iepuri nu mai sunt asa de rezistenti , pierd din greutate si chiar daca au puncte si blana foarte buna au alte probleme.
Acum sa revin la problema d-voastra :
Din aceeasi parinti la fiecare imperechere puii vor fi diferiti intre ei in cuib si diferiti de la un cuib la altul chiar daca sunt frati toti .La urmatoarea imperechere nu aveti nici o garantie ca puii vor fi mai bine pigmentati sau mai putin .Sunt sigur ca s-ar putea sa fie doar unul singur charlie daca aceasta este problema dar asta nu va v-a spune nimic.
In selectie natura ne da anumite informatii daca putem sa le pricepem .Parerea mea este ca in momentul in care dintr-un cuib ies mai multi charlie semnalul este ca trebuie sa schimbam partenerii .NU inseamna ca unul din parteneri nu este valabil ci doar ca in combinatia dintre cei doi ceva nu merge .Printre crescatorii de fluturi este o vorba : Nu ti-a iesit bine un cuib? Da cu janet !
Eu ce pot sa va spun?
De multe ori atunci cind unii nu sunt multumiti de puii ce le rezulta din cuib dau vina pe crescatorii care le-au dat exemplarele -nu este asa.
Stiinta combinarii intre exemplare tine de CRESCATOR si de HAZARD .TOATE rezultatele pozitive ii revin CRESCATORULUI .
Cum as putea sa va ajut ? Eventual cu un mascul dar mai putem discuta daca doriti .
Aceasta discutie de pe privat as dori sa o pun si pe public daca nu va deranjeaza deoarece sunt mult mai multi care cauta aceste informatii .
Multa sanatate tuturor .

cristiankarina

24 Mar 2015, 19:53 buna seara, tin va felicit pt bagajul imens de cunostinte pe care le aveti in cunoasterea cresterii iepurilor si nu in ultimul rand sunte-ti si un bun orator... am citit unele comentarii si explicatii despre anumite imperecheri....mi-as permite sa va intreb cate ceva despre rasa fluture german.....am o pereche matura de fluturi cumparati de la 2 crescatori care stiu (cred) cum se imperecheaza fluturii sa ai rezultate bune la pui....acum vine si intrebarea mea .... din imperecherea rezultata in primul cuib au rezultat 9 pui 4 janet , 4 pestrit cu pigmentatie destul de buna 1 charli,,, din al 2-lea cuib au rezultat 8 pui 3 pestrit cu o pigmentatie aproape perfecta iar 5 charli....CUM DE SI-A PIERDUT PIGMENTUL ASA DE MULT LA A DOUA GENERATIE DE PUI DIN ACEEASI PARINTI??????/ MAI ARE ROST SA INCERC SI A TREIA GENERATIE DE PUI DIN EI????? va multumesc anticipat....

cristiankarina
10 Mar 2014, 14:50 buna ziua,iepurii sunt luati din Ungaria de la o crescatorie si se spune ca tatuajul e un nr de ordine interioara nu data nasterii.....oricum se adapteaza greu cu cat sunt mai in varsta cu atat adaptarea e mai dificila...cand i-am luat masculul nu a mancat nimic 4 zile si acum mananca doar amestec de ceriale si frunzaresc cate un pic din lucerna....nu e nici un avantaj cu ei intr-o crescatorie propie ca nu cresc ca in ferma....daca ingrijesti bine orice rasa de iepure se fac mari...eu de ex am inceput cu rasa mica si am luat pui la care parintii nu depaseau 3,5 kg,la mine au ajuns la varsta de 8-10 luni si au 6 kg(mancare normala nefurajata)...deci multa atentie trebuie sa le acorzi prima regula curatenia si mancarea putina si deasa...o zi buna
Raportează
kryptonn 22 martie 2015  
Aveti iepuri frumosi! Mult succes cu ei!!
Raportează
Va dorim un an 2015 prosper, cu multa sanatate!
Raportează
arhivarul 23 ianuarie 2015  
Va multumesc mult.
La fel si d-voastra va doresc un an plin de realizari , cu multe expozitii si cu multe premii si trofee.
Raportează
arhivarul 30 decembrie 2014  
Bianca femela + Boris mascul = Borisov mascul
Ancuta + Anton = Antonela femela.

Borisov se poate imperechea cu Antonela deoarece nu sunt rude .Eu fac familii de iepuri din care pot sa vand la alti crescatori astfel incat sa nu fie rude.
Sa zicem ca ai cumparat pe Antonela si pe Borisov si ii imperechezi doi ani la rand si rezulta mai multe randuri de pui.
Din acesti pui doresti sa ii tii de prasila pe : Cristina, Carmen , Corina dar nu poti sa le imperechezi cu masculul Cristian care este frate cu ele . Esti pus in situatia de a cumpara un mascul .in cazul acesta i-mi zici ca doresti mascul pt puii lui Antonela si Borisov si vei primi un Mascul Jupanu care se va putea imperechea cu toate 3 femelele fara sa apara consancvinizare . mai departe mai vorbim si alta data.
Un an nou fericit.


Fermierul
30 Dec 2014, 20:04
Ma scuzati dar nu am inteles...stiu ca nu e bine sa imperechez iepuri cu grade de rudenie dar cum "perechea lor o sa fie de la alti 2 parinti"? Bianca si Boris sunt din acelasi cuib sau au acelas parinte?


arhivarul
30 Dec 2014, 17:06
Buna seara.
In februarie voi avea.Oricum perechea lor o sa fie de la alti 2 parinti pentru ai putea imperechea mai departe.


Fermierul
30 Dec 2014, 13:51
As dori pui de la Ancuta si Boris...o sa aveti sau aveti momentan?
Raportează
MarcelBalan 24 decembrie 2014  
Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, vă doresc multă sănătate, realizarea tuturor proiectelor personale și multe bucurii alături de cei dragi !
Crăciun fericit !
Raportează
arhivarul 29 iunie 2014  
Buna ziua,
Depinde ce rasa de iepuri detineti d-voastra si cum exploatati femelele..In cazul in care aveti o rasa de iepuri de apartament care se imperecheaza la 3-4 luni o femela care este o buna mama si va place de exemplarele care le scoate pute-ti sa o pastrati pana cand incepe sa nu mai aiba grija de pui si nu ii mai alapteaza corespunzator( are mai putin lapte si iepurasii sunt flamanzi)
La iepurii uriasi de talie mare o femela se imperecheaza cu masculul dupa 8 luni recent am imperecheat o femela de fluture german prima data la 10 luni .S-ar putea ca in primul sezon sa aiba un rand sau doua de pui .la primul rand de pui de abia invata sa ii ingrijeasca de abia la al doilea rand de pui poti sa spui daca este o mama buna si daca are pui dezvoltati corespunzatori .Daca totul este in regula ar fi pacat sa o elimini dupa primul an - este exact perioada cind a intrat pe productie si organismul produce destul lapte pentru puisori.
Al doilea lucru care depinde daca oa femela este viguroasa si are viata lunga este modul de exploatare :
Sunt unele persoana care intradevar tin o femela un sezon dar o exploateaza cit pentru 3 intr-un an reusesc sa scoata 7-8 randuri de pui si sigur ca dupa acest efort femela este sleita de puteri si puii care i-a avut i-au consumat tot calciul si are nevoie de o perioada de repaus in aceasta situatie sunt crescatori care prefera sa o ingrasa si sa foloseasca in sezonul urmator alta femela proaspata.
O femela exploatata corespunzator ( care nu a fost intarcata prea devreme ) are 3-4 fatari pe an poti sa o folosesti 3-4 ani fara probleme.



ana75
29 Jun 2014, 09:26
buna ziua,stiu ca va ocupati cu cresterea iepurilor si aveti mai multa experienta de aceea va rog sa imi spuneti cati ani folostiti o iepuroaica pentru reproducere sau o schimbati in fiecare an .multumesc mult
Raportează
ionalin 5 iunie 2014  
multumesc mult sa fiti sanatos .
Raportează
arhivarul 22 iulie 2014  
sanatate multa.
Raportează
Political82 25 martie 2014  
Ok, din schema sa inteleg ca din prima generatie de pui a perechii ADAM+EVA, se retin un mascul pestrit si o femela janet, ca viitori reproducatori. Din afara se mai aduce o pereche(mascul pestrit, femela janet). Se imperecheaza femela janet(productie proprie) cu masculul pestrit adus din afara rezultand EVA Jr. iar masculul pestrit(productie proprie) cu femela Janet adusa din afara, rezultand ADAM Jr. Am inteles bine(evident, sa fie vorba de iepuri de calitate care reprezinta ft. bine rasa...)?
Raportează
arhivarul 25 martie 2014  
Am personalizat putin schema si le-am dat nume fiecarui exemplar .Adam si Eva sunt prima pereche de iepuri bine pigmentati cu desen corect.In timp daca se imperecheaza numai exemplare de pestriti si se elimina cele Janet puii rezultati vor degenera si desenul se sterge si nu mai iese masca sau linia se intrerupe .Selectia in continuare se face de catre crescator care isi selecteaza cele mai bune exemplare pentru reproductie.Am pus nume reprezentative pentru a sublinia ca practic dupa a treia generatie am resetat practic schema si ajungem din nou la EVA si ADAM - altii bineinteles dar cu sare se poate lucra din nou destul de bine .
Schema este destul de Simpla dar da rezultate in 90 % din cazuri .Voi incerca sa vin cu inca ceva scheme - cea de reintoarcere in rasa si cu inca una de consancvinizare controlata folosita in anumite ocazii .
Va doresc sanatate d-voastra si iepurasiilor d-voastra.
Raportează
Political82 25 martie 2014  
Multumesc,multumesc, cu cea de reintoarcere in rasa sunt chiar curios. Cea de consancvinizare controlata, sunt curios daca e aceeasi cu cea pe care o stiu eu(tata+ fiica, mama+fiu, produsii intre ei si mai departe cu sange starin...)
Raportează
arhivarul 25 martie 2014  
Nuuuuuuuu!!!!!!!!!
Raportează
Political82 25 martie 2014  
Ok, eu asa o stiam:))) bine ca nu am folosit-o niciodata!
Raportează
arhivarul 17 martie 2014  
Mutatii genetice care determina culoarea la animalele de blana si pielicele" de Ioan Vintila
Raportează
arhivarul 19 februarie 2014  
Federeatia este structura care inglobeaza cele doua asociatii (ACAS Heniu si ACPAMR ) . Prima este cu accent pe porumbei, (dar sunt si aici crescatori de gaini, iepuri si exotice ) , a doua are ca "puncte tari "cresterea iepurilor si gainilor, (dar si aici sunt "porumbari ) . De "miscat " cum spuneti fiecare se misca bine !! ......pe baza statutului propriu.Inscriindu-va in una din cele doua, automat deveniti si membru al federatiei ! Sper ca v-am satisfacut curiozitatea iar cu raspunsurile am reusit sa ma ridic la nivelul incertitudinii care va asalta !Toate cele bune si succes
Raportează
arhivarul 18 februarie 2014  
multumesc
Raportează
arhivarul 9 ianuarie 2014  
Si gainile ar fi bune
Raportează
arhivarul 6 ianuarie 2014  
Ahooo, ahooo, dragi iubitori,
Bravi și mândri crescători !.....( de iepuri )
Am venit cu plugușorul !
Ca să vă arăm ogorul,
Să fie lucerna mare !
Pentru iepuri de mâncare !
S-aveți campioni, măi frate !
C-urechi mari și mușchi pe spate !
Să aveți și pui mai mulți !
Ca să faceți și mărunți !
Belgieni, Fluturi, Berbeci,
Nici nu poți ca să-i întreci!
Uriași sau mignioni,
Toți să fie campioni !
La ureche zurgălăi,
Ia mai mânați măi flăcăi ! Hăăăăi ! Hăăăăi !
Raportează
arhivarul 6 ianuarie 2014  
ionutboros (acum 2 zile) eu fac parte din echipa icj, ca sa fie rentabili trebuie sai ameliorezi continu.primi iepuri la mine au fost icj, eu am ales sa merg pe icj nu pot investi in 2 rase.
oricum se stie ca majoritatea raselor de carne sunt de talie mislocie si un procent foarte mic rase mari!
la mine icj in alimentatie normala, porumb, orz, lucerna fan, floare la 3 luni am optinut 2.30kg, undeva intre ne o rosu2.2kg si neo alb 2,4 kg la 3 luni.avand in vedere ca puii au fost in nr de 6.pt mine ii ok, pt mine ii suficient!
ASTEPT ALTE INTREBARI!
MULTUMESC!
Raportează
botanhoratiu 5 ianuarie 2014  
sanatate, multa dumneavoastra si la iepurasi, am inteles ca v-ati inascaris in asociatia noastra si nu v-am vazut participand cu ceva, ar fi fost bine sa fi venit sa avem si la Bistrita in expozitie urias de transilvania. Despre vaccinare eu zic sa va vaccinati totii iepurii, in jurul Bistritei a fost un flagel cu boala hemoragica , au murit sute de iepuri dupa spusele unor medici veterinari, vreo cate zeci am vazut eu. oricum va asteptam la sedinta la asociatie in ianuarie si o sa discutam mai multe acolo, numai bine.
Raportează
arcalean 29 decembrie 2013  
LA MULTI ANI,MULTA SANATATE SI FERICIRE LA TOATA FAMILIA.
Raportează
arhivarul 29 decembrie 2013  
multumesc mult.La fel si voua.
Raportează
sorinflorea 3 noiembrie 2013  
Foarte frumos! Tot,dar cuptorul de paine este extraordinar.Felicitari!
Raportează
arhivarul 3 noiembrie 2013  
referitor la cuptor poti sa vezi mai multe detalii pe youtoube
cuptor de pizza la curte.
Iti doresc o seara buna
Raportează
arhivarul 3 noiembrie 2013  
Raportează
arhivarul 13 mai 2013  
Multumesc ,Nu am destul spatiu si pentru cocosi.
Raportează
MarcelBalan 29 august 2012  
Un articol despre coccidioză - la adresa :

www.porumbei-romania.ro/iepuri/iepuri_articole09.html
Raportează
arhivarul 3 septembrie 2012  
multumesc mult.
Iti doresc o seara placuta.
Raportează
alex1985 28 iulie 2012  
VAND Strasseri, Voltati indieni si maghiari, Porumbei incaltati cu mot, voiajori standard azur, 2 masculi cap de maur, o per cret maghiar, Iepurasi cap de leu,mascul urias belgian, pui brahma,cochin si plymouth preturi fff bune!!!!
Raportează
ionalin 15 mai 2012  
cea maro cu alb este urias belgian in poza are aproape 2 luni,dar nu mai este la mine de mult am vindut-o,doar parintii ei ii mai am si fratii si surorole s-au vindut.
Raportează
arhivarul 11 mai 2012  
Multumesc
Raportează
mihaipastean 9 mai 2012  
FRUMOASE ANIMALUTE SA VA TRAIASCA,NUMAI BINE.
Raportează
arhivarul 25 martie 2014  
Multumesc
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.