1022 poze   56749 vizite

1 Paine cu maia

Maia pt. pâine: blog.codrudepaine.ro/2011/06/jurnal-apa-faina-o-maia-noua-sau-un-esec/ si tot aici am regasit reteta de turta dulce: blog.codrudepaine.ro/2012/02/turta-dulce-a-copilariei/
Paine: afoodloverslife.com/homemade-sourdough-bread-recipe-with-easy-techniques-for-reliable-results/
"Impachetare" aluat: www.youtube.com/watch?v=YPJixLxMReg

Retete finale:
- paine cu tarate: 800g faina grau (din care 80- 100g tarate grau), 80- 100g maia, 400g apa, sare, zahar, ulei;
- paine neagra: 600g faina grau, 30g faina secara, 20g tarate de grau, 30g malt grau prajit, 30g malt secara prajit, maia 80- 100g, 300g apa, sare, zahar, ulei.
- biscuiti pt. cvas: 150g faina secara, 50g faina grau, 80- 100g maia, 100g apa.
ziua 1, cultura 1 18.11.21 9:30; 1/2 ceasca faina (70g) si ~1/4 ceasca apa (70g) de la robinet
ziua 1, cultura 1 18.11.21 9:30
18.11.21 9:30; Amestecat bine.
18.11.21 9:30
18.11.21 9:30; Aluat transferat in alt borcan, pastrat la 24- 25°C si ferit de curenti
18.11.21 9:30
ziua 2, cultura 1 19.11.21 9:30; A inceput sa creasca, compozitia pare mai moale si a aparut condens- se pare ca a inceput metabolizarea fainii.
ziua 2, cultura 1 19.11.21 9:30
19.11.21 10:30; Am scos jumatate din cantitatea de maia. Miroase frumos, a proaspat.
19.11.21 10:30
19.11.21; La maiaua ramasa am adaugat: 1/2 ceasca faina (70g), 1/4 ceasca apa (70g) si am turnat amestecul omogenizat in alt borcan.
19.11.21
ziua 3, cultura 1 20.11.21 6:30; Peste noapte a metabolizat toata faina si i s-a facut foame (i-a scazut nivelul).
ziua 3, cultura 1 20.11.21 6:30
20.11.21 7:00; Intr-un borcan de 1 litru: am scos 100g maia, am hranit cu 70g apa si 70g faina si am omogenizat.
20.11.21 7:00
20.11.21 21:00; Borcanul de 1L a fost prea mare. Nu a mai crescut si am mutat in borcan mai mic. 
21.11.21: Am aruncat si am pus alta cultura.
Edit 26.11.21: Nu trebuia sa arunc: maiaua nu creste constant.
20.11.21 21:00
ziua 4, cultura 5  29.11.21 7:30; Peste noapte a fost activa
ziua 4, cultura 5 29.11.21 7:30
29.11.21 8:00; Dimineata, dupa hranire
29.11.21 8:00
29.11.21 12:00; La pranz un maxim.
29.11.21 12:00

Comentarii album • 4
alcibiade 18 noiembrie 2021  
Am facut si eu acest tip de maia - maia salbatica ( asa-i spunea Codruta de pe blogul "Apa , faina , sare" ) si mi-a iesit foarte bine . Singurul incovenient ar fi ca trebuie intretinuta si "hranita zilnic " . Am renuntat din lipsa de timp . Te urmaresc pe tine si astept sa vad ce faci cu ea ( sper ca urmeaza retete de piine).
Raportează
APlant 19 noiembrie 2021  
Nu prea respect etapele (mi se pare cam laborios) si cred ca din cauza asta imi iese painea cam acră. Tie tot acră ti-a iesit si tie painea?
Da, voi ajunge si la paine, dar probabil voi sări etapele :)
Raportează
alcibiade 19 noiembrie 2021  
Nu mi-a iesit piinea acra , dar am respectat etapele si am cintarit totul foarte riguros .Din cite imi amintesc , Codruta avea citeva retete de piine si era vorba despre gradul de hidratare al acestui tip de maia . Ea cintarea si sarea . Daca vrei sa pastrezi maiaua pentru mult timp trebuie sa urmezi instructiunile foarte riguros .
Raportează
APlant 20 noiembrie 2021  
Deci ai fi vorba de hidratare, ca la aluatul de bagheta. O sa tin cont de asta.
Multumesc!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.