255 poze   64999 vizite

CUM SA NE APARAM PORUMBEII DE PASARILE DE PRADA

Cum se pot proteja porumbeii de atacul unui Uliu Porumbar ?
Folosind logica, lovind practic uliul, in punctul sau slab : nu permitem o Ambuscada !
Am observat atacuri de uliu porumbar, la o multime de prieteni columbofili, care practic aveau casa inconjurata de pomi mari… vedeam clar cum porumbeii stau linistiti pe casa, si uliul se apropia pe dupa acei pomi si aparea brusc deasupra porumbeilor creeand panica si prindea rapid unul din stol. Omul a creeat practic un teren de vinatoare perfect pentru un Porumbar : adica un stol de porumbei, inconjurati de pomi … atacul uliului porumbar in aceste zone, este foarte eficient, pentru ca invata rapid sa se apropie de porumbei fara ca acestia sa-l vada de la distanta, si apare practic peste ei cand acestia nici nu se asteapta. O ambuscada perfecta.

Cum evitam aceasta ambuscada tipica uliului porumbar ? Simplu: Vizibilitate ! Daca porumbeii pot sa vada la distanta mare, daca au deci buna vizibilitate, nu este porumbar sa se apropie in rasul solului, fara sa fie vazut ! Intr-un stol de porumbei, mereu este cel putin 1 care este mereu in alerta, iar daca stolul are buna vizibilitate, uliul este vazut de la distanta si porumbeii se ridica rapid in zbor, iar uliul rapid abandoneaza fiind descoperit.

Ce perioade din an sunt cele mai periculoase? Cand cuibareste si unde? Cati pui au intr-o serie?
Cand uliul porumbar cuibareste, nu este atat de periculos pentru porumbei. Cuibareste vara, iar vara atacurile asupra porumbeilor, dupa cum ati observat, sunt minime. Dupa parerea mea, timpul critic ar fi Iarna, cand padurile sunt pustii, iar porumbarii sunt fortati sa exploreze noi teritorii in cautarea hranei, precum orasele si satele.
Daca vedem lumea prin ochii unui porumbar, o sa intelegem mai bine: iarna, frig, infometat… cauta si cauta, nu gaseste nimic, pana cand da de un loc incredibil… un stol de porumbei asezati pe o casa, intr-un teren perfect, inconjurati de pomi, se poate apropia fara sa fie vazut, in atacul lui…

Cuibareste foarte ascuns, in paduri linistite. Fac o singura serie de pui pe an, in jur la 3 pui, din care este foarte probabil ca unul sa moara ucis de frati ( “cainism” , ceva tipic nu doar acvilelor ci si porumbarilor ), iar din cei 2 pui care raman, din datele stranse cel putin aici in Spania, doar unul ajunge la maturitate sexuala. Este interesant, unele specii de rapitoare, in acest caz porumbarul, fac mai multi pui pentru a asigura continuarea speciei. Natura este perfecta, iar daca uliul ar face doar 1 pui, acesta ar avea mult prea putine sanse sa ajunga la maturitate sexuala, pentru care fac mai multi pui, din care cum am spus mai sus, unul este ucis de frati, iar din 2 pui cam unul ajunge la maturitate, scapand de inamicul numarul unu care este Omul, urmat de conditiile naturale din ce in ce mai severe cum este lipsa de prada si distrugerea mediului natural. La fel evitand pradatorii naturali precum Bufnita Mare ( bubo bubo ) un mare asasin de ulii porumbari si sorecari, acvile, etc…

Cum ar trebui sa fie dispuse volierele, ce program de zbor ar trebui sa aiba porumbeii, uliul prefera sa atace la anumite ore, pe ce criterii alege victima?

Voliere cu buna vizibilitate, porumbei cat de puternici. Uliul in general ataca dimineata si seara, victima o alege prin selectie naturala, si anume, individul cel mai slab este primul pe lista. Pasari slabite, bolnave, tinere fara experienta sau batrane, sunt potentiale victime. Legea celui mai mic efort exista in cazul rapitoarelor, mereu cauta sa consume cat mai putina energie. Ceea ce este fascinant, este ca un Porumbar cand priveste intr-un stol de porumbei, stie perfect care este tinar, care este bolnav sau batran etc… Observa dupa bataia aripilor, porumbelul care nu poate sa tina pasul cu stolul. O pana alba intr-un stol de porumbei negri, o sa atraga atentia ! Orice lucru iesit din comun, o sa-i atraga atentia ( imi aduc aminte acuma de acele fluiere pe care le foloseau unii columbofili, atasandu-le pe porumbei cu gandul ca sperie uliul, si acei porumbei cadeau unul dupa altul… ).

Sunt pasari teritoriale, cati sunt intr-o anumita arie (km), etc.?

Sunt pasari teritoriale. O anumita arie nu pot sa o spun, pentru ca depinde foarte mult de Densitatea de Prada, zona , specie de rapitoare etc… In timpul cuibaritului de exemplu, acea pereche o sa-si apere teritoriul atacand foarte agresivi, orice individ de aceeasi specie care se apropie sau vineaza pe acel teritoriu. O pereche de ulii, pot sa ucida perfect orice alt uliu care trece prin zona, mai ales in perioada de cuibarit. In timpul iernii, am observat mai multe exemplare intr-o anumita zona, totul depinde de densiatea de prada si zona.

Aceleasi intrebari de la pct. 3 pentru SOIM (Falcon Peregrinus).

Atacul unui soim calator, este complet diferit de cel al porumbarului. Soimul calator ataca in general porumbeii in zbor. Trece la mare inaltime, si ataca in picaj porumbeii care apar dedesubt ( doar in zbor ). Este ceva foarte ciudat ca un soim calator, sa atace in curtea unui columbofil. Porumbeii cand vad soimul trecand pe deasupra, nici nu se misca, stau linistiti si asteapta sa treaca, stiu perfect ca un soim nu o sa-i atace pe sol.

Soimul calator este cea mai rapida vietate de pe pamant. S-au inregistrat picaje la peste 400 km / h . Dar soimul calator nu ataca pe sol, este o pasare rapida doar in picaj , deci in cadere. Se apropie de prada in picaj, si o loveste violent. In general ucide la primul impact. Asteapta ca prada sa cada pe sol moarta, dupa care revine si se aseaza practic pe sol si se hraneste. Nu ataca pe sol, pentru ca nu este o pasare agila ca porumbarii de exemplu. Un soim calator, in general nu se apropie nici de coroana pomilor in cautarea prazilor, pentru ca la acea viteza maxima si agilitate minima, s-ar transforma intr-un atac sinucigas. Foarte multi soimi au murit si in soimarit, lovindu-se de copaci, cladiri, masini, chiar de sol…

De aceea porumbeii cand vad acele aripi ascutite pe cer, stau linistiti pentru ca atata timp cat nu sunt in zbor, nu o sa fie victime.

Mai sunt alte pasari rapitoare care ne pun in pericol porumbeii? (bufnite, ereti…).

Ar mai fi o rapitoare dar cam rar ataca porumbeii postasi, in general alege porumbei mici ca cei comuni ( urbani ), si anume Uliul Pasarar ( accipiter nisus ). Este o rapitoare foarte asemanatoare porumbarului, din aceeasi familie ( accipiter ) doar ca este mult mai mic, o femela mare cantareste in jur la 250 grame ( cam cat un porumbel, chiar mai mic ), iar un mascul in jur la vreo 150 grame. Sunt specializati in vinatoarea de pasarele precum Vrabia, dar unele femele s-au observat atacand chiar si Porumbei. Bineinteles, nu este capabila sa transporte porumbelul in gheare, precum uliul porumbar, pentru ca un porumbel cantareste mai mult ca un pasarar, dar poate sa-l prinda si sa-l manance pe sol unde l-a capturat. Destul de rare aceste atacuri.

Bufnitele au un zbor extrem de lent. Sunt pasari dotate pentru vinatoarea de rozatoare. Nicidecum capabile sa prinda porumbei in zbor. Posibil sa ia prin surprindere, ceva porumbel care doarme afara in timpul noptii, in ceva pom, dar foarte rar.

Sunt capcanele pentru rapitoare o solutie?

Nu. Aici putem sa impartim acest raspuns in doua parti:

1 – unii columbofili prind rapitoarele si le ucid, pentru a-si apara porumbeii. Nu este nicidecum o solutie, filozofia de a extermina o specie intreaga pentru a “proteja” o alta specie. Spun “proteja” pentru ca omul isi face gresita idee ca protejeaza porumbeii, ignorand complet exterminarea unor pasari atat de importante in echilibrul natural, precum rapitoarele. Cum am mai spus, natura este perfecta, a creeat porumbeii ( si alte specii de pasari si mamifere ) care se inmultesc foarte usor si au colonizat aproape toata planeta, in foarte multe zone au devenit o adevarata plaga, dar la fel natura a creeat pradatorii naturali care sa controleze aceste pasari. Fara interventia omului, ar ramane perfecta. Dar cu interventia omului ignorand si nepasator, lucrurile se shimba, din ce in ce mai rau.

2 – alti columbofili care inteleg mai mult sau mai putin acest delicat echilibru natural, si prind ulii pe care mai apoi ii duc la mare distanta si-i elibereaza. Nici aceasta nu este o solutie. In primul rand, pentru ca acel teritoriu unde uliul a fost prins, o sa fie imediat ocupat de alt uliu, iar uliul capturat si eliberat, sigur o sa fie eliberat in teritoriul deja stabilit, al altei perechi, unde o sa intre in concurenta cu aceasta pereche deja stabilita. In plus, rapitoarele in vinatoarea lor, pot sa se departeze foarte mult, deci in functie de distanta la care se elibereaza mai apoi acel uliu capturat, poate sa revina pe teritoriul sau.

In final, vreau doar sa las clar ca aceasta nu este deloc o solutie. In plus, este ilegal. Pasarile rapitoare sunt protejate pe plan mondial. Sunt protejate dintr-o cauza nu ? Foarte putine persoane respecta insa aceste legi, majoritatea urmand o mentalitate trecuta, ignoranta si nepasare.

Putini sunt aceea care vor sa invete, sa-si deschida ochii si sa priveasca spre viitor, acestia pot sa poarte cu mandrie numele de Columbofil, Vinator, sau Soimar.

SERGIU ROBU



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 10
Pavone 28 august 2013  
e posibil sa fie Acvila (este la noi asa ceva ? am studiat eu cate ceva din dom .,dar , nu am timp pt . acest lucru ...) Loc .in Satu Mare si am aceasta casa la 20 Km de Oras langa o padure ,e deluroasa zona (se numeste Viile Satu Mare )
Raportează
Pavone 28 august 2013  
Sune-mi te rog ce Pasare rapitoare ar putea fi, ataca de la sol (cel putin asa cred...) nu i-am vazut fata ca era cu spatele la gard ,curcanul se tot agita si se batea cu el ...>>> curcile si puii lor erau foarte agitate si adunate toate la un loc .De aceea am intrat repede pt. ca am auzit ca erau alarmate si latra cainele si m-am dus sa vad .Era castaniu la culoare si destul de mare (capul nu l-am vazut,avea aceeasi culoare peste tot castaniu roscat cafenniu ) era ora 19.00 . Mi-a mankat multi pui de gaina ,gasesc doar picioarele cateva coaste ,gatul si capacul de la craniu ,si creierul il mananca tot ,nu ramane pic de carne pe schelet ,le mananka in curte la mine din cate vad . Cand am intrat ,fiind cu spatele la gard era cat pe ce sa ma apropii la cativa metri de el. A zburat in curtea vecina ,a coborat la sol printre balarii ,nu loc. nimeni acolo si nu prea sunt copaci . intrebarea mea este daca exista ceva aparat performant cu ultrasunete sa alunge aceste Pasari rapitoare din zona ?
Raportează
anonim
mihai 20 iunie 2011  
o pasare inteligenta la fiecare atac are o tactica diferita
Raportează
anonim
anonim 22 octombrie 2010  
tari porumbei buniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhffffffffffgdsdffgggggghhhhhhhhhhhhhykkkkkkkkkkkkkkiuooooiplkkjhhgfdsawqqeerdfgcvbnbmn,jkjuhuyugyftgfdddtdrtd ddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffditfdfdfdyfdgyfhhhhhhffhfggfhfgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhgfgggggggggggggggggggggggggggfffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff
Raportează
nicusoraldea 1 octombrie 2010  
cresc de prea mult timp porumbei in zona de atac sa cred astfel de povesti,acest uliu porumbar,de fapt o combinatie de soim atca vara la orice ora,de este satul macar de amuzament,de este flamand ataca si de 10 ori intr-o ora,nu iearna in luna august,ambuscada de care vorbesti este simpla,isi ie inaltime asteapta ca stolul sa se intoarca acasa ,si il imprastie asa pana vin porumbeii cate unul in picaj direct pe trapa.acum vorbesc de sportivi crescuti in zona unde acum 10 ani sburau standarzi te talie mare,care plecau la camp toata vara si nu lipsea 1 sau sa vina rupt de uliu.la caderea frunzei incepeau si atacurile atunci inchideai porumbeii.normal ca populati cu o astfel de pasare ca nu va intereseaza sa le asigurati hrana ,sunt concursurile de porumbei,destui crescatori.,dusmanii nr.1.nu avem incotro,ne place sa stam cu ochiii pe sus,insistati sa ne stricati placerea,acctiune si reactiune!
Raportează
AlexandruPopescu 6 octombrie 2010  
atacul de care vorbesti este unul tipic soimilor, nicidecum uliului porumbar. in zona ramnicului la tine este foarte posibil sa atace soimul calator. dar oricum tu vorbesti total aiurea si nu ai nici macar un minim de cunostinte. vara ataca foarte rar rapitoarele pentru ca atunci isi invata puii sa vaneze in paduri, la zonele de clocire. totusi nu esti hotarat despre perioadele de atac. odata spui ca ataca in mijlocul verii apoi ca abia dupa ce cade frunza. continui apoi cu aberatia privitoare la popularile cu "acest uliu porumbar, fapt o combinatie de soim" in conditiile in care un exemplar se ridica si la 1000 de euro. cam cate astfel de exemplare crezi ca isi permite sa cumpere statul roman in situatia actuala? apoi alta enormitate: vorbesti de popularile pe care le facem noi. care noi? asta este un album personal, un album unde imi postez eu fotografiile si alte subiecte de interes personal. asa ca nu vad nicaieri conspiratia masonica de care vorbesti. sub alt aspect, analfabetismul de care dai dovada ilustreaza clar portretul de omniscienta pe care o proclami desi o grea iarna atomica s-a asternut prin zonele distale prin care emani toate aberatiile astea. rar mi-a fost dat sa vad asemenea specineme.
Raportează
nicusoraldea 8 octombrie 2010  
Am un defect(prostie)cand ma ating(sprit),folosesc fraze lungi fara semne de punctuatie.Acum pe scurt, am gresit cand a spus"populati",stiu sigur ca in zona la mine sau verificat cuiburile acestor pasari rapitoare noi.Atat sa facut,nu s-au intrebat cum pot impartii 10km patrati de padure 3 perechi de astfel de pasari.Faptul ca erau foarte domestici ma disperat,de aceea cred ca teoriile fara practica nu trebuesc folosite.Asa citesc eu oamenii,mai bine sa fiu prost din prima, decat sa ma cred cult.Pot avea oricand si discutii inteligente,dar nu iubesti destul aceste pasari,te coborai la nivelul meu.Nu am scoala ta,nu mi-am permiso, poate,la stylou am renuntat demult,cauze care ma privesc.Personal i-mi permit greseli in textele mele,ma integrez usor cu peisajul.Totusi nu da sfaturi de nici un fel de nu stii ce zici,gresesti la fel ca mine.Scuza un roman care mai pileste,aceste sfaturi mergeau odata,practica le contrazice,nu mai vorbim demult de echilibru natural.Salveaza ce poti,si noi la fel.
Raportează
AlexandruPopescu 16 octombrie 2010  
iti repet cu speranta ca vei intelege:
1. uliul porumbar nu este o specie rapitoare noua. ea se afla in aceste locuri cu mult inainte ca omul sa fi descoperit porumbelul si sa treaca la cresterea si inmultirea lui.
2. suprafata in care vaneaza (revierul) este in directa legatura cu prazile pe care le gaseste. in cazul in care aceasta este suficienta pasarile se tolereaza intre ele, in caz contrar apar conflicte intre ele.
3. dezechilibrele de care vorbesti au ca origine factorul antropic dar de la prea mult "citit" nu prea ai avut timp sa te informezi iar ce vezi se pare ca nu poti intelege.

referitor la sfaturi, voi continua sa le dau pentru ca sunt totusi inca destui oameni care pot intelege aceste lucruri, simple in esenta lor. toate cele bune si...vant in pene!
Raportează
AlexandruPopescu 16 august 2010  
pai ambuscada se poate faca doar pe teren propice. deci...e nornal sa pice si din porumbeii buni. in teren deschis nu ii prinde. iar traseul de atac il invata si porumbeii, nu doar uliul si evita si ei zona "fierbinte" ori isi cauta pozitii avantajoase.


iarna trecuta vana la mine in gradina un mascul de porumbar. era rupt de foame din cauza gerului. il vedeam lipit de coronamentul unui nuc batran asteptand. ataca tot ce credea el ca poate prinde. foarte posibil sa fi fost un juvenil sub un an. a ratat cred ca toate turturicile, a prins in toata iarna doar un gutan in rest...voiajori. de ce? pentru ca gutanii erau toata ziua liberi si erau mult mai adaptati la mediu si armonizati cu natura. turturele aveau o explozie extraordonara si erau foarte eschive, in schimb voiajorii nezburati zilnic si grasi erau prada perfecta. de aici deduc eu si perfectiunea naturii. ei nu ii pasa ca un columbofil isi considera nu stiu care porumbel bun. cel cu adevaat bun este cel care se armonizeaza, iar cel care se armonizeaza apartine mai mult naturii decat omului.
Raportează
crysty10 16 august 2010  
foarte frumos dar mai trebuie completat
eu ma folosesc de ei iarna pt o selectie naturala
dar se adeapteaza foarte usor si isi fac un anumit traseu de atac si asa pica si porumbei buni in ambuscada
dar asta este NATURA
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.