81 poze   28707 vizite

Fluture german - istoric si caracteristici

Precizare:
In Franta se considera ca Fluturele Francez Urias si Fluturele German Urias sunt una si aceeasi rasa.

Traducerile de aici sunt luate de pe:

fr.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9ant_papillon_fran%C3%A7ais
www.vol-de-papillon.com/textes/lapin.php


Fluturele Francez Urias este o rasa de iepure franceza provenita din diferite rase patate europene. Se caracterizeaza printr-o blana alba cu urechile si imprejurimile ochilor colorate precum si cu o linie dorsala, are pete pe pulpe si o pata caracteristica sub forma de fluture pe nas. Fiecare crescator vegheaza ca petele sa corespunda cat mai bine cu criteriile rasei.
Acest iepure a fost obiectul unei selectii a taliei pe parcursul secolului XX. Astazi face parte din rasele asa zise gigant (urias) si este in mod egal cunoscut pentru prolificitate si calitatea blanii. Efectivele sale sunt stabile cu un efectiv de 2300 reproducatori in 2003 (in Europa - n.t.).
Fluturele Francez Urias este un iepure de talie mare, care cantareste peste 6 kg la maturitate. Corpul sau este alungit, cu un spate usor bombat, o crupa rotunjita si cu pulpe carnoase. Osatura este medie. Blana este densa cu firele nu prea lungi. Este de culoare alba cu pete de culoare variabila, in general neagra, havana sau albastra, dar toate culorile sunt acceptate atata timp cat petele se delimiteaza bine de blana de culoare alba. Petele formeaza motive bine definite de standardele de rasa. De asmenea pata de la nivelul nasului trebuie sa aiba o forma de fluture, imprejurul ochilor trebuie sa fie pete neintrerupte care sa nu atinga nici pata de pe nas si nici cea de pe urechi, care la randul lor trebuie sa fie bine colorate. Se mai observa o pata pe obraz, sub ureche si un numar variabil de pete la nivelul pulpei. In fine, totalitatea dungii dorsale este colorata, de la urechi pana la baza cozii. Urechile sunt de talie mare (16-17 cm) si sunt purtate in V. Femela are o gusa putin evidentiata.
Fluturele Urias este un iepure destul de energic. Omologii sai englezi si pitici se diferentiaza prin faptul ca Fluturele Englez este mai mic si lateralele sale sunt punctate, iar Fluturele Pitic este versiunea pitica a Fluturelui Urias.

Inainte de anii 1930 se observa ca animalele crescute in Franta sunt de talie mai mica decat cele crescute in Germania, unde acest iepure a facut obiectul unei selectii drastice. Crescatorii francezi au incercat de atunci sa elimine aceasta diferenta selectionand talia, dar fara sa atinga calitatile conformatiei rasei.
In afara selectiei in scopuri utilitare, crescatorii au acordat o atentie particulara corespondentei cu standardele de rasa, in principal din punct de vedere al petelor. Intre puii de Fluture urias gasim deseori iepurasi ce nu au petele conforme, cu lipsa de pete sau cu pete mai putin definite. Acesti iepurasi trebuie eliminati pentru a pastra standardul rasei.

Fluturele Francez Urias este denumit astfel in Franta din 1954, an in care s-a decis unificarea denumirilor vechi: Fluture Francez si Fluture din Est. In Germania se numeste Fluture German, in Olanda este denumire Lorrain si in Elvetia Tachete Suisse (patat elvetian). Acest Fluture Urias are o polinationaliate pe plan european si originea sa este considerata Belgiana, Franceza si Germana. De fapt populatiile primitive mai mult sau mai putin patate au fost observate in diferite tari. Demult nu exista o distinctie fata de Fluturele Englezesc indiferent cat de putin probabil poate parea astazi. Abia in tratatul practic al lui Bonington Mowbray din 1822 se vorbeste de "smut" (negru de fum - mot a mot) pentru culoarea petelor recunoscuta pe blanitele anumitor iepuri, apoi distinctia devine mai precisa si se vorbeste de o pata de o parte a nasului. "Double smut" pomenit ulterior specifica doua pete une deo parte alta de cealalta parte a nasului. In fine, termenul " smut Fluture " incepe sa precizeze mai exact desenul iepurelui Fluture Egipteaan, iepurelui de Tauzac si "Iepurelui Japonez".

De fapt, toti iepurii Fluture cunoscuti in zilele noastre, inclusin Rhenan sau resele derivate precum Hotot-ul, provin din iepuri comuni, mai mult sau mai putin patati, crescuti in toate tarile lumii si care, din punct de vedere genetic, intra in marea clasa a iepurilor patati.
La tara, populatiile originale (initiale) (de iepuri patati - n.t.) au fost preferate de catre agricultori si familiile lor. Astfel in vestul Frantei etau cunoscuti de mult timp ca si iepuri Fluture cand aveau asemenea desene, in caz contrar se tindea a ii denumi Iepuri cu Ochelari, exemplu dat din Royal Normand. In Belgia si in Germania termenul de "Iepuri de Tara" desemna un iepure patat ce semana cu vechiul Fluture Francez, dar fara pata pe nas. Selectia sa a fost efectuata temporar in regiunea Krefeld.
Iata opinia lui Eugene Meslay exprimata in numarul din 15.11.1912 in "Iepuri si Cobai": "Iepurele Fluture provine dintr-o rasa comuna foarte veche si foarte raspandita caracterizata printr-o dunga de-a lungul spatelui; o pata mai mare sau mai mica exista pe fiecare pulpa; restul corpului, inclusiv labutele si coada este complet alb, dar urechile sunt colorate si deseori mai apar cateva pete mici pe fata. Reintorcandu-ne in timp Mariot Didieux nu vorbea decat de blana tarcata.
Urmatoarea fraza a doamnei du Bern de Boislandry spune multe despre inconsistenta petei de pe nas in 1900: "Cand narile sunt acoperite de o pata neagra, atunci animalul atinge perfectiunea".

Fotografiile publicate de "Iepuri si Cobai" si mai tarziu numerele speciale din "Viata la tara", sunt de asemenea semnificative pentru munca dusa in Franta inainte de 1930 pentru ca sa se ajunga unde suntem astazi cu Fluturele Urias. Sa recunoastem ca germanii ne-au luat-o inainte cu Fluturii lor Uriasi.

Tipurile acestor iepuri patati de talie mare par sa se fi orientat rapid spre o directie practica. De unde si atractia exercitata la tara (in zona rurala - n.t.). Toti autorii sunt de acord asupra unei bune conformatii, calitatii blanii, precocitatii si prolificitatii acestui iepure, indiferent ca vorbesc de Iepure de Tara (rural - n.t.), de Fluture Francez sau de Iepure cu Ochelari.
In Franta, datorita eforturilor presedintelui Amour, dezvoltarea Uriasului Fluture a crescut mai mult de 10 ani. Perfectiunea petelor s-a afirmat in principal, pe cand cresterea taliei pentru a trece de la vechiul Fluture Francez la Uriasul Fluture nu a fost accentuata in detrimentul conformatiei si a calitatilr practice care provin din ea.
Daca cu vreo 10 ani in urma, Patatii Elvetieni, Lorain de Olanda si Uriasii Fluture se deosebeau unii de altii print anumite trasaturi particulare, acestea s-au atenuat puternic astazi. Astfel ca am fost surprinsi sa vedem la Zurich (1973) iepuri Patati cu lateralele mai putin colorate si o blana mai putin aspra ca inainte. Aici, ca si la alte rase, curentele internationale au creat asemanari ce au largit considerabil unitatea selectiei.


Caracteristici esentiale:
Corp alungit, dezvoltat uniform.
Blana fara o lungime excesiva cu intersectia firelor discreta pentru a favoriza expresia desenului.
Delimitarea tuturor petelor din desen trebuie sa fie cat mai accentuata posibil.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
anonim
marian 28 ianuarie 2013  
ok ai dreptate eu am de 9kg
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.