POZELE SI INFORMATIILE POSTATE PROVIN DE PE INTERNET SI AU SCOPUL DE A VA AJUTA SI PE VOI, CA SI PE MINE DE ALTFEL, LA IDENTIFICAREA LOR.
Sper ca aceste fotografii sa ajute la identificarea cat mai multor specii. Aceasta a fost intentia mea.
Denumire stiintifica: Kohleria (sinonim cu Isoloma)
Denumiri comune: Clopotei australieni
Familie: Gesneriaceae
Origine: America Centrala si de Sud
ASPECT SI PREZENTARE: Planta cu radacina sub forma de rizomi, tulpini pendente, frunze paroase si flori tubulare, Kohleria reprezinta una din plantele cel mai des-intalnite in locuintele noastre. Chiar daca numele nu-i este intotdeauna cunoscut, aceasta planta este admirata si iubita pentru florile ei asemanatoare celor de Gloxinia, cu care este si confundata uneori si care arata ca niste trompete colorate, usor pendente, presarate cu puncte mici. Diversitatea de culori in care se prezinta acestea - de la rosu intens cu stropi grena, la portocaliu sau galben cu stropi rosii sau chiar roz-verzui cu puncte mov-liliachii o face extrem de atractiva si cautata de catre colectionari.
CONDITII DE INGRIJIRE/CULTIVARE: se dezvolta spectaculos in ghivece suspendate, pozitionate pe terase sau balcoane insorite sau cel putin cu lumina intensa. Au nevoie de spatii aerisite, dezvoltandu-se deopotriva pe verticala dar si pe orizontala, in cateva luni, o planta matura, ajungand sa imbrace cu frunze si flori marginile ghiveciului.
Lumina reprezinta un factor cheie in cultivarea acestei minunate plante de interior. Pentru a va bucura de delicatele ei flori rosii, trebuie sa asezati ghiveciul intr-un loc bine luminat, cu cateva ore de soare pe zi. O iluminare insuficienta face ca planta sa creasca anemic, dezvoltandu-si tulpina subtire si inalta, (etiolata), cu frunze rare, de un verde pal si fara flori.
Iubeste caldura, dar nu exagerata. Rezista mai bine la racoare decat la arsita, in ultima situatie, florile se trec mai repede, iar frunzele se rasucesc la inceput, apoi se usuca si cad. Creste si infloreste foarte bine intre 16 si 24 de grade Celsius. Mentinerea pe o perioada de cca doua saptamani a unor temperaturi de 12-15 grade, induce planta in repaus. Acest lucru se intampla de obicei iarna, cand planta se odihneste, rizomii pregatindu-se pentru urmatorul ciclu vegetativ.
Creste bine si infloreste in aproape toate tipurile de substrat, dar cele fertile, usoare si afanate sunt de departe cele mai potrivite, iar cele ce au si un pH usor acid (intre 4,5 si 6,5) sunt ideale.
Este sensibila la excesul de apa, astfel incat o udare nepotrivita, va topi efectiv planta, incapand cu rizomii. Desi s-a adaptat de-a lungul timpului la orice tip de ingrijire, inflorind si in conditii ceva mai vitrege, cu udare rara, in perioada caniculara prefera o udare mai abundenta, caci datorita multitudinii de flori si frunze pe care le dezvolta, devine foarte setoasa.
Iarna e de preferat sa tineti lastarii la intuneric si racoare, fara sa-i udati. Totusi daca, aveti caldura si lumina suficienta, mentinand un ritm mediu de udare, puteti sa va bucurati de flori si in acest anotimp.
Kohleria, este o planta ce adora umiditatea atmosferica. Un aer prea uscat, desi tolerat relativ bine, va face ca marginea frunzelor sa se rasuceasca si florile sa se ofileasca mult mai repede.
Incepand din aprilie si pana la sfarsitul lunii septembrie, ii puteti administra, la fiecare 15 zile, ingrasaminte pentru plante cu flori. Efectul il veti vedea cu siguranta cand planta va incepe sa infloreasca.
Inflorirea se desfasoara din primavara pana toamna tarziu, incepand chiar cu luna mai. Daca a pornit in vegetatie din februarie, va va surprinde cu primele flori inca din luna aprilie.
Daca beneficiaza de conditii propice, poate inflori si pe timp de iarna.
INMULTIREA se poate face prin butasi de varfuri, prin rizomi sau portiuni de rizomi, suficient de mari, sau care sa contina 2-3 muguri. Toate metodele sunt usoare, conditiile necesare pentru reusita inradacinarii fiind umiditatea ridicata si caldura. Atat butasii de varfuri cat si rizomii se vor planta in substrat poros si usor, pe baza de turba si nisip.
Trucuri si sfaturi speciale: Desi necesita umiditate ridicata in aer, in sol nu tolereaza excesul de apa, rizomii putrezind repede, mai ales iarna, in conditii de frig si lumina scazuta.
Specii si varietati K. amabilis, K.hirsuta, K.spicata, K.tigridia, K.villosa, K.tubiflora.
nu e deloc numeroasa draga noni si ma chinui de un an sa prind din niste lastarei micuti...
Iti multumesc frumos pt. cv. frumoase si incurajari.
Numai bine !
Saru'mana mult! La fel iti doresc si tie din tot sufletul. Zilele astea am mai gasit un furnizor si am mai cumparat inca 4 varietati.
Pupici si toate cele bune!
Ele sunt minunate intr-adevar. Insa ceva mai sus am atentionat vizitatorii ca nu-mi apartin pozele. Sunt preluate de pe internet si pe masura ce o sa-mi diversific colectia o sa elimin si din resp. poze, postandu-le doar pe ale mele. Momentan nu detin decat Bibbi si Eriantha.
Numai bine !
Mare atentie la descrierea albumului (de sus).
La acest moment nu detin nimic.
Pozele si descrierea au fost postate cu scopul de a ajuta pe toti aceia ce le indragesc...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Iti multumesc frumos pt. cv. frumoase si incurajari.
Numai bine !
La cat mai multe!
Pupici si toate cele bune!
Numai bine !
La acest moment nu detin nimic.
Pozele si descrierea au fost postate cu scopul de a ajuta pe toti aceia ce le indragesc...