Crinii vor aduce frumusete, culoare si un parfum irezistibil gradinii tale, pentru perioade lungi de timp. Daca ii plantezi in locul potrivit si ai grija de ei, crinii sunt plantele ideale pentru o gradina eleganta. Ai grija sa ii plantezi in locuri insorite, cu sol umed.
Exista peste 100 de specii de crini in lumea intreaga, intr-o varietate de forme si culori de la alb, pana la rosu pasional. Ceea ce au insa comun este eleganta si parfumul imbabator, care au facut din crin o floarea regala, potrivita atat pentru gradinile elegante si sofisticate, cat si pentru buchetele aniversare sau de nunta.
Crinul se poate planta atat din seminte, cat si din bulbi . Cel mai usor este sa ii plantezi bulbi.
Pentru a planta crini ai nevoie de:
bulbi de crin ingrasamant unelte de gradina apa pamant de flori
1 Atunci cand cumperi bulbi de crin, ai grija ca acestia sa nu fie moi sau uscati pentru ca nu vor mai inflori.
2 Crinul prefera solurile bine afanate si fetilizate, aflate in locuri insorite, insa nu in bataia directa a soarelui.
3 Bulbii de crin se planteaza atat toamna, cat si primvara , la o distanta de 30-40 de centimetri intre fiecare bulb. Este indicat ca in spatiul dintre bulbi sa plantezi si alte plante mai micute, pentru a asigura crinilor racoare si umezeala permanenta.
4 Bulbii trebuie plantati la o adancime de 20 de centrimetri, iar varful bulbului sa fie la o adancime de cel putin 5 centimetri.
5 In periaoda de crestere, bulbii de crin trebuie udati foarte bine. Este indicat sa ii uzi profund o data pe saptamana, iar umezeala sa patrunda 20-30 de centimetri in sol. Daca plantezi bulbii de crin toamna, pe periaoda iernii este indicat sa ii acoperi un stat consistent de pamanat de flori sau mulci.
6 Crinii necesita si fertilizari frecvente, in special in perioada de crestere. De asemenea, trebuie pliviti de buruieni de indata ce acestea apar.
7 Crinii sunt plante sensibile la boli. Daca bulbii sunt putrezi si miros urat, trebuie sa ii arunci, altfel vor imbolnavi toata cultura de crini. De asemenea, daca cei floriti prezinta pete pe frunze, trebuie sa ii tai si sa ii arunci, altfel risti ca toti crinii tai sa se imbolnaveasca.
8 Dupa ce au inflorit, crinii nu necesita ingrijire speciala. Acestia trebuie doar udati si fertilizati in mod regulat. Florile ofilite ale crinilor trebuie indepartate.
9 Pentru a avea niste crini vigurosi si frumosi, trebuie sa folosesti bulbi sanatosi, sa pastrezi umed solul in care ii plantezi, sa ii fertilizezi in mod frecvent.
Crinii inverzesc la inceputul primaverii, uneori chiar inainte de ultimul inghet. Nu trebuie sa iti faci griji pentru vremea capricioasa, crinul fiind o planta rezistenta la frig. Vor inflori de primvara pana la sfarsitul toamnei.
Se spune ca floarea cultivata de cel mai mult timp ar fi crinul. Si nu ar fi de mirare avand in vedere delicatetea acestei flori, dar si insusirile ei tamaduitoate de care astazi se tine seama mai putin.
In trecut utilizarile crinilor in medicina populara erau numeroase, bulbii fiind folositi pentru cataplasme sau pentru dezinfectare.
Crinul creste si in flora spontana in Europa, in Africa si in zona Orientului, in Franta de exemplu devenind simbolul regalitatii. In anul 1905 este adus in Europa crinul imperial de botanistul englez Willson, pana atunci cultivandu-se pe continentul european crini asiatici. In decursul timpului au fost creati numerosi hibrizi, dar niciunul atat de frumos precum crinul alb sau cel imperial.
CRINUL DE PADURE (Lilium martagon), salbatic, originar din Europa, intalnit si la noi in tara, atinge 100 cm inaltime si face flori portocalii, grupate cate 20 in inflorescente. Petalele sunt rasucite mult in exterior.
CRINUL ALB (Lilium candidum) are un bulb solzos, usor oval, cu diametru care poate depasi 8 cm. Tulpina, de 90-100 cm inaltime, poate sustine pana la 20 de flori mari, albe si parfumate. Este rezistent la ger, putand ierna afara.
CRINUL IMPERIAL (Lilium regale), originar din China, are un bulb de dimensiuni mai mari, de culoare purpurie. Florile mari, parfumate, albe cu nuante visinii in lungul nervurilor, sunt grupate cate 3-5 spre varful tulpinii florale. Nu este asa de rezistent la ger cum este crinul alb.
CRINUL VARGAT JAPONEZ (Lilium tigrinum) are un bulb mare solzos din care apare tulpina care poate ajunge la 150 cm inaltime si care poarta spre varf 15-20 de flori rosii-portocalii. Pe tulpina florala, sub frunze, apar cate 2 bulbili prin care planta se poate inmulti.
Crinul poate fi cultivat fara dificultati in gradina. Inmultirea se realizeaza prin metode simple: despartirea bulbilor, prin bulbili aerieni, prin frunzele solzoase ale bulbilor, prin butasi de frunze sau prin seminte.
Cel mai usor se realizeaza desfacerea bulbilor dupa ce au fost scosi din pamant, in luna iulie. Dupa 15-20 de zile de pastrat la rece (7 grade Celsius) se pot planta din nou in gradina. Inmultirea prin bulbili aerieni se foloseste la Lilium tigrinum si la alte specii care formeaza bulbili la baza frunzelor.
www.planteo.ro - bulbi de crini orientali batuti la doar 8,90 lei/bulb, bulbi trompeta circumferinta 20/22 cm la doar 7,90 lei/bulb, crini dubli specie (portocaliu cu puncte negre) la doar 9,90 lei/bulb.
Amalia sa stii ca am incercat si eu acum doi ani sa pastrez un crin in ghiveci insa din cauza caldurii din apartament, nu a rezistat pana-n primavara. In schimba in gradina afara este ok, reinfloreste in fiecare an.
...din fericire, cel daruit prietenei mele (acelasi Golden Joy) a renascut, odata ce a fost plantat in gradina
Acum se pregateste sa infloreasca si il urmaresc mereu cu aparatul foto ;))
eu n-am avut parte de Golden Joy (sa-l mai vad si inflorit)
l-am pus ast iarna in ghiveci sperand ca la primavara sa-l replantez in gradina dar a murit ...
Doamne ajuta sa se prinda! Succes! Mie mi-a fost cam teama sa-i duc departe la tara si am preferat ca pana la primavara sa-i tin sub observatie, desi cred ca erau destul de ok sub pet pe timpul iernii ...
Sa vedem daca vor trece iarna acum ... ca nici nu stiu cum sa procedez cu ei (sa-i plantez la tara, departe si nefiind sub observatie sau sa-i pastrez in ghivece, in casa, pana la primavara)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.