pentrucasa.info/cum-se-inmultesc-crinii-in-gradina-master-class-detaliat-cu-poze/www.renovat.ro/crini-imperiali-ingrijire-si-inmultire-pentru-o-gradina-cu-iz-regal-p-1069/www.infocasasigradina.ro/articole/ghidul-gradinarului-22/inmultirea-prin-seminte-la-crinul-regal-883.htmlCum se înmulțesc crinii în grădină —
Crinii pot fi înmulțiți prin câteva metode. Cea mai simplă și populară este separarea bulbilor subterani ai plantei-mamă. Această metodă este bazată pe dezvoltarea firească a crinilor: în fiecare an bulbul adult, „matern”, formează bulbi-fiice cu rădăcini și tulpini noi. Anume aceștia sunt folosiți pentru cultivarea plantelor noi.
„Cuibul” de bulbi poate fi separat în al treilea sau al patrulea an de la sădirea plantei, când s-au format minim 4-6 bulbi mici în el. Perioada optimă de realizare a procedurii respective începe peste o lună de la înflorire. Dacă veți începe separarea mai devreme, când bulbii sunt slăbiți, ofiliți și cu greutatea mică, există riscul ca plantele noi să nu supraviețuiască.
1.Dezgropați cu grijă tufa adultă, fără să-i lezați bulbii și rădăcinile perene. Dacă veți leza semnificativ sistemul radicular, crinii plantați pot să nu înflorească în următorul an.
2.Așezați „cuibul” de bulbi pe pământ și separați bulbii-fiice și bulbilii. Trebuie să vă rămână în mâini 2-3 bulbi mari, concrescuți, de la nivelul cărora să se înalțe tulpinile. Numărul bulbilor trebuie să corespundă cu numărul tulpinilor.
Plantarea si ingrijirea crinilor orientali
Crinul oriental cum mai este el denumit popular este o planta rezistenta ce se poate cultiva si in tara noastra in gradini sau in spatii semiumbroase ale curtii. Are radacina in forma de bulb, asemanandu-se din acest punct de vedere cu crinul alb de gradina. Radacina sa este viguroasa, ca diametru este mai mare decat cea a crinului alb de gradina, acoperita fiind cu o teaca maronie ce il protejeaza. Se recomanda plantarea sa in sol ingrasat cu mranita, gunoi de grajd sau compost si proaspat maruntit.
Adancimea plantarii bulbilor este de 30-35 cm la distante de 40 cm intre ei pentru ca planta sa aiba spatiu de dezvoltare suficient. Plantarea se face in luna aprilie, in solul umed, iar daca nu sunt ploi se uda din abundenta dupa plantare. Ulterior plantarii se mai uda o data la o saptamana, dar solul sa fie umed, nu sa balteasca apa ulterior nu se uda. Pentru a fi protejat de un eventual inghet, daca nu este zapada, adaugati un strat de pamant sau frunze vestede peste zona in care ati plantat crinii. Prin comparatie cu crinul alb de gradina, crinul imperial este sensibil la frig, ger.
La sfarsitul lui aprilie din bulbi apar primele frunzulite verzi. Crinul imperial oriental se dezvolta vertiginos in luna iunie, cand din bulbi apar tulpinile drepte, viguroase, acoperite cu solzi de frunze verzi regulat amplasate pe lungimea lujerului. In partea superioara a tulpinii apar bobocii de flori ca un ciorchine orientat in sus. Florile se deschid treptat, astfel incat lunile in iulie si august va puteti bucura de frumusetea si delicatetea florilor ca niste clopotei gigantic.
Parfumul lor special se raspandeste in jur, indeosebi pe timpul noptii. Petalele crinilor imperiali pot avea culori diferite: roz cu alb, crem, alb si crem, alb si grena, alb si galbui, dar niciodata petalele nu vor avea o simgura culoare, asemeni crinilor albi de gradina. Staminele sale proeminente si colorate, adauga plus de farmec florii. Se uda la baza, direct pe sol, in conditiile verilor caniculare. Deoarece are tulpina viguroasa nu are nevoie de tutore pentru sustinere. In conditiile unui sol afanat, bogat in susbstante minerale, semiumbra si umezeala suficienta si la timp, va bucurati de flori viguroase, inalte, cu inflorescenta generoasa ce vor inflori mult timp vara.
Asemenea florilor cu radacina bulbara, se scot din pamant la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie, dupa ce florile s-au ofilit in totalitate. Atunci planta intra in perioada de repaos. Bulbii se scot cu grija, se curate de pamantul in exces si se lasa 24 de ore sa se zvante, dupa care se depoziteaza in zone racoroase si umbrite, in cutii de carton. La inceputul lui aprilie bulbii se separa, deoarece bulbii mama vor avea si alti bulbi mai mici pe laterale, unii bulbi sunt prea mici sau poate umezi (necorespunzatori replantarii).
Bulbii foarte mari in diametru pot fi sectionati si astfel obtineti doua plante identice din cele doua bucati de radacina. In luna aprilie se planteaza in aceeasi zona a gradinii, care a fost imbogatita cu gunoi de grajd, mranita sau compost, la adancimea precizata mai sus. Astfel crinul isi reia noul ciclu de viata. Fireste ca puteti extinde zona in care ii plantati, datorita numarului mai mare de bulbi obtinuti, dar cu conditia ca solul sa fie de calitate, si zona semiumbroasa.
Curiozitati
Cele mai raspandite soiuri de crin imperial din tara noastra sunt: "Crin imperial Empress of India" -colorit alb si roz ; "Crin Imperial Gold"-colorit alb si galben; "Crin imperial Stargazer"-culori alb si grena. Crinul este asociat cel mai adesea cu monarhia din Franta. Crinul apare pentru prima oara ca simbol heraldic in Franta, in timpul lui Clovis I, in secolul al-XII-lea. Crinul este in prezent emblema orasului Florenta din Italia si a municipiului Schlieren, Elvetia.
Crinul regal este una din cele mai populare si des intalnite specii de crini de la noi. Florile sale frumos parfumate si faptul ca este rezistent la iernile ger il fac o planta foarte potrivita pentru orice gradina, dar si pentru ghivece.
Crinul regal se inmulteste si prin seminte. Desi este o metoda mai dificila si care nu da roade imediat, pentru ca plantele noi vor avea nevoie de 2-3 ani pentru a ajunge la maturitate, inmultirea prin seminte este o modalitate de a obtine o cantitate mai mare de plante, fara cheltuiala suplimentara (fara a cumpara alti bulbi). Semintele de crin regal se seamana afara in gradina, prin imprastiere, pe la sfarsitul lui martie – inceputul lui aprilie. Dupa ce au rasarit, plantele se ingrijesc prin curatarea de buruieni si, la nevoie, se uda (atunci cand pamantul s-a uscat). Crinii astfel obtinuti din seminte vor ramane pe loc timp de 2-3 ani, daca rasadul nu e prea des. In primii ani, crinii trebuie acoperiti neaparat cu un strat de frunze, toamna tarziu, pentru a-i proteja de ger pe timpul iernii. Daca totul decurge normal, crinii regali vor inflori in al doilea an, cu 1-3 flori pe fiecare tulpina. Plantele vor fi viguroase de abia din al 4-lea an.