Bergenia (Bergenia cordifolia) – este o planta perena, rizomatoasa, originara din Asia. Bergenia este decorativa atat prin flori, cat si prin frunze, fiind cultivata in gradini, ca planta acoperioare de sol, pe langa borduri, in rocarii etc., dar se poate cultiva si in ghiveci. Frunzele sunt mari, cordiforme, adesea cu margini ondulate, de culoare verde inchis pe timpul verii, urmand ca toamna sa capete culoarea bronzului. Florile apar in varful tulpinilor rigide de culoarea rubarbei, formand o inflorescenta de tip cima. Florile pot fi de culoare roz, rosie, alba si apar primavara devreme.
Bergenia – varietati si cultivaruri B. Cordifolia ‘Winter Glow’: prezinta tulpini de culoare rosie si flori roz. Poate creste pana la 60 cm inaltime; B. cordifolia ‘Bressingham White’: cu buchete de flori albe care contrasteaza cu frunzele de culoare verde intens. Poate ajunge pana la 38 cm inaltime; B. cordifolia ‘Angel Kiss’: este o planta mai scunda, crescand pana la 25 cm inaltime. Florile sale sunt albe sau roz deschis; B. cordifolia ‘Ballawley’: cu flori de culoare roz si tulpini rosii; B. cordifolia ‘Solar Flare’: se deosebeste prin frunzele variegate, de culoare verde cu margini galbene. Are o talie medie si flori magenta. Conditii de mediu Lumina. Se dezvolta bine in conditii de umbra partiala, dar tolereaza si spatiile umbrite. Daca este cultivata in spatii insorite, este important sa i se asigure o umiditate corespunzatoare.
Temperatura. Bergenia poate rezista in anotimpul rece si la temperaturi de – 18 ℃.
Sol. Prefera solurile bogate, usoare, care sa asigure un drenaj bun. Solul poate avea un pH neutru sau slab alcalin. Cu toate acestea, Bergenia poate creste si pe soluri mai sarace sau pe cele argiloase.
Bergenia – ingrijire Udare. Plantele se uda regulat, astfel incat solul sa fie permanent reavan. Daca sunt crescute in spatii umbrite, plantele pot tolera si conditii de seceta, insa pentru o perioada scurta de timp.
Inmultire. Se poate inmulti prin divizarea tufei (toamna) sau prin seminte.
Fertilizare. Reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Se pot administra ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori. Boli si daunatori Bergenia este relativ rezistenta la boli, insa poate fi uneori afectata de patari sau antracnoza. Dintre daunatori, pot aparea melcii sau gargaritele, precum si alte insecte defoliatoare.
Pentru a mentine aspectul placut al plantelor, se recomanda indepartarea florilor uscate; In regiunile cu ierni aspre, Bergenia isi poate pierde complet frunzele, insa acestea vor aparea din nou in primavara.
Bergenia -1
Bergenia -2
Bergenia -3
Bergenia- 4
Bergenia-5
Bergenia -1
Bergenia- 4
bergenia-6
bergenia-7
bergenia-8
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: marinagabriela
Mesaj:
marinagabriela
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.