700 poze   40980 vizite

GARGARITA IN GRADINA

Buburuza, numita si gargarita sau mamaruta, este originara de la noi din tara, insa doar cele cu doua(Adalia bipunctata) sau cu sapte(Coccinella septempunctata) pete negre. In ultimii 30 de ani, a fost adusa la noi in tara si buburuza harlequin(Harmonia axyridis), care poate fi galbena, rosie, portocalie, chiar si alba cu puncte negre sau poate fi neagra cu puncte rosii. Numarul punctelor poate varia de la zero la peste 20. A fost adusa din Asia de Est, cu buna stiinta, pentru a scapa de afide. Se mai numeste si buburuza asiatica.
Denumirea buburuzei in engleza este ladybird, in traducere, „pasarea doamnei”. In SUA a fost introdus de nevoie, dupa ce la sfarsitul sec. al 19-lea livezile de citrice au fost afectate de paduchele australian, adus din greseala in America, amenintand cu distrugerea tuturor copacilor de citrice. Buburuzele au curatat plantatiile in doar cateva luni de zile. Desi se dorea introducerea lor temporara, buburuzele sau acomodat si sau inmultit pe continentul Nord-American, integrandu-se singuri in peisaj. Desi este un pradator innascut si vorace, gradinarii si copii l-au indragit rapid, astazi in unele zone chiar se comercializeaza buburuze sau larve ale acestora, fiind considerati un luptator de prim rang in gradinaritul ecologic.
Buburuza harlequin, s-a adaptat foarte bine la clima si mediul de la noi din tara, si se inmulteste mult mai rapid decat buburuzele autohtone, astfel buburuzele autohtone, sunt pe cale de disparitie. In timp ce buburuzele autohtone, depun oua de 1-2 ori pe sezon, specia harlequin depune oua de 3-4 ori/sezon. Ar trebui totusi sa ne gandim la buburuza harlequin, ca la o insecta utila. Principala sursa de hrana a buburuzelor o reprezinta afidele, acele insecte cu corp moale, care se inmultesc foarte rapid si care sug seva plantelor, astfel scazand calitatea si cantitatea recoltei. Insa buburuzele consuma si alti daunatori, ea are un apetit puternic, elimina si acarienii, paduchele plantelor, etc… . Sunt atat de vorace, incat vor consuma chiar si ouale si larvele propriei specii.
Inmultirea: Ele depun ouale pe dosul frunzelor intr-un unghi de 20 – 30%(fiind astfel usor de recunoscut), in grupuri de cate 15-30 de oua de culoarea galbena. Sunt adesea confundate cu ouale insectei de Colorado. Adultii daca gasesc deja oua sau larve pe o planta, isi iau zborul rapid, si zboara cat mai departe posibil. Motivul? Larvele care ies din oua dupa 1 saptamana, vor consuma ouale mai proaspete.
Dupa depunerea oualor, la circa 7-10 zile, in functie de temperatura, ies larvele, care vor consuma in medie 650 de oua de afide sau 400 de afide adulte, in doar 4 saptamani. Dupa circa 4 saptamani, larvele intra in stadiul de pupa, infasurandu-se intr-un cocon, de unde in aproximativ 1 saptamana, vor iesi ca adulti.
Daca inca mai folosim insecticide si pesticide, atunci nu mai are rost sa ne imprietenim cu buburuzele. Ele ori pleaca de bunavoie, cautand locuri inca nepoluate, ori vor muri odata cu insectele daunatoare, dupa tratarea cu insecticide. Nu exista cale de mijloc, multi se gandesc, gresit: pai las ca dau odata si gata. Prin stropirea cu insecticide mai mult daunam decat folosim, dar desigur, sunt pareri si pareri.
In testele efectuate in laborator, cercetatorii germani au decoperit ca substanta lipicioasa de culoare rosie produsa de aceasta buzuruza a ucis germeni de TBC, MRSA - stafilococul auriu rezistent la meticilina, ce face probleme mai ales in spitale si parazitul malariei.
Oamenii de stiinta afirma ca aceasta decoperire poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente, care sa duca la tratarea tuberculezei si nu numai.

Ce știi tu despre gărgărița?
Foarte valoroasa pentru agricultură, gărgărița nu transmite nici o boală!
Foarte utila pentru a lupta împotriva afidelor și a altor dăunători insecte , buburuza se bazează pe un ciclu reproductiv viguros și o anumită capacitate de a rezista climat aspru , inclusiv ierni deosebit de dificile ... Cu o dimensiune între 6 și 10 mm lungă, gărgărița are o culoare care variază de la muștar galben până la un portocaliu roșu foarte închis. Cu cât e mai în vârstă, cu atât mai multe puncte de pe buburuza devin palide.
Mâncarea preferată a gărgăriței este o insectă moale, cum ar fi afida și cochineul. Liliacul este deosebit de îndrăgostit de afide când vine vara.
În cele din urmă, gărgărițele au o viață de doi sau trei ani în condiții bune. În timpul hibernării lor, profita de rezervele lor de grăsime pentru a avea o resursă de energie.
Știți de ce se spune că gărgărița este un simbol al norocului?
Povestea s-ar fi întâmplat în secolul al X-lea: un ucenic, care a fost acuzat de uciderea șefului său, a fost condamnat la moarte prin decapitare. În timp ce încă își revendica nevinovăția și capul era așezat pe bloc, o gărgăriță își făcu apariția și coborâse pe gâtul omului condamnat.
Călăul care urma să aplice ....., a vazut această gărgăriță de mai multe ori, pentru că întotdeauna sa întors să se odihnească pe gâtul ucenicului tânăr. Regele Robert cel Pio care a ordonat uciderea, văzând această venire, a crezut într-un semn al divinului și a decis să ierte pe cei condamnați.
Există mai mult de 6.000 de specii de insecte de gărgăriță cunoscute.
Ceea ce vedeți mai întâi în această fotografie este afidele, care au ieșit din partea de sus a ritmului plantei. Acest lucru este perfect cunoscut tuturor dăunătorilor, bug-urilor pe scară largă care se hrănesc cu plante, făcând grădinarii inconfortabili în fiecare an. Din fericire, în lupta împotriva afidelor, avem ajutoare naturale ,buburuza .
buburuza
buburuza
buburuza
buburuza
Buburuză
Buburuză
Buburuză
Buburuză
gargarita-buburuza
gargarita-buburuza
gargarite
gargarite
Gargarita
Gargarita
gargarita
gargarita
buburuza
buburuza

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.