700 poze   39828 vizite

DAUNATORI

PADUCHELE LANOS: -pseudococcus
Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) este unul dintre cei mai periculosi daunatori. Ataca in special pomii fructiferi, insa si plantele ornamentale cad deseori prada atacului vorace. Se mai numeste si Paduchele de sange pentru ca, daca e strivit se elibereaza un lichid rosu ca sangele.
Insectele foarte mici sunt înfăşurate, ca într-un manşon, de vată albă. Colonii largi sub formă de ciorchini pot ocupa tulpina şi faţa interioară a frunzelor. Insecta migrează şi în pământ unde se fixează pe rădăcini. Păduchii lânăşi slăbesc planta şi favorizează dezvoltarea bolilor. Atacul puternic conduce mai întâi la ofilirea, îngălbenirea, căderea frunzelor şi apoi la moartea plantei.
Combatere: eliminarea prin ştergere cu un tampon de vată sau tifon înmuiat în alcool medicinal cu concentraţia redusă cel puţin la jumătate, plus stropirea plantei şi a pământului cu un insecticid.
In Romania ataca:parul,maruldutuiul si unele din florile ornamentale,ii place umiditatea.Se hraneste cu seva pomului,intepand ramurile care in timp formeza unele noduri cu aspect carnos.
Acest paduche are intre 8-12 generatii pe an,iarna hiberneza ca larva devenind activ cand temperatura depaseste 7 grade,adica prin martie,dand nastere la peste o suta de larve tinere.
Din punct de vedere bio se poate combate acest paduche cu unele specii de buburuze,Exochomus quadripustulas zisa si gargarita sau viespea parazita Aphelinus mali.
Din punct de vedere chimic se poate combate cu:
ACTARA 25 WG 0,01% -tratament in vegetatie,actiune sistemica locala.
Atentie,nu se aplica cu zece zile inainte de inflorire si tot timpul infloririi plantelor,se recolteza dupa paisprezece zile.
MOSPILAN 20 SG 0,02% - tratament in vegetatie,actiune sistemica locala.
Se recolteza dupa paisprezece zile.
MOPSILAN 20 SP0,025% - tratament in vegetatie,actiune sistemica locala.
Se recolteza dupa paisprezece zile.
RELDAN 22EC -insecticid este un lichid neinflamabil, de culoare portocalie, cu miros asemanator benzinei. Nu este oxidant si
nu este exploziv. Produsul este stabil si nu isi schimba proprietatile pe durata pastrarii. Tip de formulare: concentrat emulsionabil.
– cultura de mar: combate Cydia pomonella Phyllonorichter blancardella, doza maxima individuala – 2-2.2 l/ha, nr. maxim de aplicari sezon – 2, volum de apa – 1500 l;
– cultura de vita de vie: combate Lobesia botrana, doza maxima individuala – 2.2 l/ha, nr. maxim de aplicari sezon – 2, volum de apa – 1000 l;
– cereale depozitate: combate Sitophyllus, Rhizoperta, doza maxima individuala – 22 ml/mT, nr. maxim de aplicari sezon – 1;
– cultura de rapita: combate Meligethes, doza maxima individuala – 2.0 l/ha, nr. maxim de aplicari sezon – 1, volum de apa – 200-300 l;
– cultura de mustar: combate Meligethes, doza maxima individuala – 2.0 l/ha, nr. maxim de aplicari sezon – 1, volum de apa – 200-300 l.
Utilizarea repetata a produselor cu aceleasi mod de actiue poate conduce la aparitia fenomenului de rezistenta. Pentru a reduce riscul apritiei rezistentai, se recomanda alternarea produselor cu moduri diferite de actiune. Poate fi folosit cu orice echipament de stropire cu volum mare sau mediu, cat si cu volum redus de minimum 50 l/ha. Volumul de apa utilizat pentru prepararea solutiei de stropit variaza in functie de cultura la care se aplica tratamentul si de stadiul de dezvoltare a culturii.
RELDAN 40 EC este compatibil cu majoritatea fungicidelor de sinteza organica cu actiune de contact pe baza de: Captan, Mancozeb, Ziram, Zineb, Tiuram, cu fungicidele benzimidazolice cu actiune sistemica si de contact precum si cele triazolice.
Insecticid acaricid tratamentul repetandu-se trei saptamani la rand,o data pe saptamana.

PADUCHELE TESTOS Lecanium, Diaphes
Insectele şi larvele se fixează de-a lungul nervurilor pe frunze, dar si pe lăstari şi tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale de culoare brună. Căldura şi umezeala din cameră favorizează dezvoltarea insectei. Prezenţa ei pe organele plantei este dezagrabilă.Plantele atacate cu timpul se usucă.
Combatere: tamponarea cu soluţii toxice sau de alcool medicinal, ruperea şi arderea părţilor puternic atacate.
Frecvent in toate regiunile de cultura a prunului, mai ales in zonele deluroase.Femela are corpul de 4-6 mm lungime si 2-4 mm latime, de forma ovala, puternic bombat dorsal, de culoare brun-roscata, prevazuta cu dungi mai inchise. Masculul are corpul alungit, de 1.5-2 mm lungime, de culoare brun-roscata. Larva, la completa dezvoltare este asemanatoare cu insecta adulta, are 2.5-3 mm lungime, de culoare bruna, corpul plat, oval-alungit.Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva de varsta a doua, pe ramuri, tulpini sau sub frunzele cazute. Corpul lor este acoperit cu un scut subtire de ceara (carapace) care le apara de intemperii. La sfarsitul lunii martie, cand temperatura ajunge la 7º C, sub actiunea razelor solare, stratul de ceara se dizolva si larvele tinere migreaza pe lastari, unde se si fixeaza. Dupa imperechere, la mijlocul lunii mai, femelele incep sa depuna ponta. Oualele sunt depuse sub corpul femelei, care dupa moarte se transforma in scut protector. Incubatia dureaza 20-30 zile, iar larvele apar incepand din a doua decada a lunii iunie, parasind scutul protector al femelei si migreaza pe partea inferioara a frunzelor, fixandu-se de obicei de-a lungul nervurii principale, unde inteapa si sug seva.
Plante atacate si daune:
Este unul din principalii daunatori ai livezilor de pruni, mai ales pentru plantatiile situate in regiunile deluroase. Poate fi intalnit si la piersic, salcam, stejar, ulm, corn, vita de vie, plante ierboase, ornamentale, etc. Atat larvele, cat si femelele colonizeaza scoarta si ramurile pomilor, producand prin intepare necrozarea tesuturilor. In urma atacului frunzele se etioleaza partial sau total si cad in masa, recolta se diminueaza anual, iar pomii neingrijiti se usuca . Partile atacate de acest paduche sunt acoperite de dejectiile sale dulci, pe care se dezvolta fumagina, impiedicand procesele fiziologice ale plantei.
Femelele colonizeaza scoarta cat si frunza,intepand si sugand seva,avand o singura generatie pe an si dupa cativa ani se usuca,iernand ca larva pe ramuri sau pe frunzele cazute.
Combatere bio cu: -solutie de ardel iute sau solutie din saun.
Combatere chimica: -se stropeste plantele in perioada de vegetatie la aparitia larvelor,dar cele mai eficiente sunt in perioada de repaus cu un produs pe baza de uleiuri minerale.
IMIDAN 50 WP 0,1% - tratament in vegetatie actiune de contact,timp de asteptare pana la recoltare 14zile.
NUPRID OIL 004CE 1,0% - tratament in repaus vegetativ actiune sistemica locala.

AFIDELE Aphis
Sau se mai numesc şi păduchi verzi, şi atacă frunzele şi lăstarii celor mai multe flori. Insectele înţeapă şi sug sucul celular.Plantele atacate au frunzele încreţite, deformate şi lăstarii încovoiaţi, care cu timpul se usucă. Păduchii se înmulţesc rapid în camere călduroase şi uscate. Sunt periculoşi şi prin faptul ca transmit boli virotice.Combatere: ruperea şi arderea lăstarilor şi frunzelor puternic atacate, stropiri cu insecticide.Paduchii verzi sau afidele sunt daunatori des intalniti pentru Trandafiri , Spiraea (Cununita miresei), Lonicera ( Mana Maicii Domnului), Clematis, diverse specii de foioase.Insecta face parte din familia APHIDIDAE( paduchii de frunze ). Forma aripata are lungimea de 2-2,5 mm si este de culoare galbena pana la verde cenusie. Forma nearipata partenogenetica de 1,2-2 mm lungime este verde-galbui, cu puf alb-albastrui.
Metode de combatere
Se utilizeaza insecticide chimice biodegradabile din grupa piretroizilor de sinteza : FASTAC, KARATE; DECIS; FASTER; ONEVOS , in concentratie de 0.2%.
În afide sunt insecte mici, de culoare verde până la negru. Cea mai mare parte a infestării cu afizi începe fără să fie observată până când păduchii explodează exploziv. Frunzele rănite și rezultatul este pierderea calității plantei. Din moment ce afidele elimină un lichid lipicioas, plantele sunt adesea colonizate.Păduchii și insectele scalabile sunt tipuri de păduchi care știu să se protejeze printr-o substanță de lână sau un scut. Astfel, ele nu pot fi recunoscute la prima vedere, deoarece acestea sunt bine camuflate între frunze sau pe frunze și se hrănesc cu seva plantelor.
Detergentul de vase este foarte eficient in distrugerea daunatorilor,la 4l de apa se adauga o linguga de detergent de vase,stropirea facandu-se in perioada caldurosa.
Detergentul de vase plus usturoi,se mai adauga in plus 100ml ulei in care ati zdrobit 3-4 catei de usturoi,lasandu-se o noapte la macerat dupa care agitati bine inainte de folosire.
La atacuri agresive se taie practic ramurile afectate,dupa care se ard.
Mijloace de la afide pe copaci și tufișuri. Alcool amoniacal împotriva afidelor. Plante utile de la afide.
Superfamilia Aphidinea are aproximativ 4000 de specii, aproximativ 1000 de specii trăiesc în partea europeană a continentului. Acestea sunt dăunători incredibil de vraci care se pot reproduce într-o gamă largă de temperaturi, nu se înspăimânta nici de răcire, de căldură, nici de ploaie, nici de aerul uscat.
La plantele din interior, afida devine cu flori din grădină și cu plante cumpărate într-un magazin sau într-un centru de grădină. Cel mai adesea este aphid verde. Adiții fără afini fără vârfuri 1,4 - 2,5 mm, verde deschis, galben sau roz. Coloniile de afide ocupă toate părțile plantei, începând de la vârfurile lăstarilor, unde se găsesc cele mai delicate frunze. Ele dăunează florilor, mugurilor, ovarelor, mugurilor și plantelor cu frunze delicate (balsam, Campanula, Tradescantia) - sunt devorate complet.
Deseori afidele pe plante interioare, afidele arata ca planta are matreata, florile sunt foarte deformate. Părțile deteriorate devin decolorate, frunzele se răsucesc, devin galbene și cad. Planta este puternic asuprită și oprește dezvoltarea normală. Budi nu se deschid, florile sunt contaminate cu descărcare lipicioasă.
Cum să se ocupe de afide
Afidele sunt larg răspândite în natură, usor de propagat în grădină și grădină, dar plantele de interior nu este la fel de comune ca tripși, acarieni și musculița albă, având în vedere faptul că multe firme nu zboară (care nu migrează). Dar ele pot fi aduse la casă cu o bucată de flori, cumpărate în plantele magazinelor și chiar legume cu frunze.
Dacă găsiți afide, luați imediat măsuri pentru a trata plantele. În primul rând, merită încercate metodele nechemice de luptă - spălarea plantei cu apă săpată sub un duș fierbinte. Este necesar să tăiați toate frunzele afectate, tăiați vârfurile lăstarilor.
Apoi trecem la insecticide.
Mijloace împotriva afidelor
Mijloacele de la afide pot fi o acțiune de contact - ucide dăunătorii atunci când soluția lovește corpul unei insecte și acțiunea intestinală - este otrăvită atunci când mănâncă frunze.
Insecticidele acestor grupe includ malation, fufanon, aktellik, fitoverm, B-58, Decis, Intal sup, Karate Talstar, Fath și colab cm ... Aceste insecticide au un mare dezavantaj în lupta împotriva afidelor: afidele provoacă răsucirea, deformarea frunzelor. Că soluția a pătruns în toate pereții și cutele trebuie pulverizat foarte atent, asigurați-vă că pentru a reduce zonele afectate, și chiar mai bine muiată în ramurile soluție insecticid.
Orice grup de medicamente sistemice (enteric-track) diferă de la aceste insecticide afide ca atunci când pulverizare sau udare, pătrund în țesutul plantelor și răspândit cu suc de plante toate nuiele, muguri, frunze. Acestea sunt pregătirile :, Confidor. Sunt bine că dacă nu ați reușit să umeziți întreaga plantă, tot drogul va ajunge la fiecare prospect.
Dacă pulverizați plantele afectate de afide, cu preparate sistemice, rezultatul poate fi așteptat după 30 de minute - dăunătorii opresc să mănânce, să înghețe, să moară într-o zi. Perioada de acțiune protectoare este în medie de 2-4 săptămâni.
Cheltuielile actorului împotriva afidelor:
În cazul în care preparatul sub formă de granule uscate dispersabile în apă (pulbere într-o pungă, pe ambalaj este scris Actura VDG), ia 8 g pe 10 litri de apă. Puteti 1 g pe 1 litru de apa pentru flori de interior. Pentru consumul de grădină, aceeași cantitate de 8 g pe 10 litri, cu excepția coacăzei - este ușor de ars, concentrația fiind mai mică de 2 g pe 10 litri de apă.
Dacă Akhtar ca lichid - etichetat flacon Aktara COP (concentrat suspensie), se diluează 2 ml Akhtar 10 litri de apă pentru pulverizare sau 1 ml la 10 litri de irigare la rădăcină. Adăparea solului, așa cum faceți apă în mod normal florile, sunt permise 2-3 tratamente.
Cum de a distruge experiența
Este posibilă utilizarea extractelor de ceapa de coaja, usturoi, frunze de roșii, cerându-le pentru o zi în întuneric, la o concentrație de 200 g de coji de ceapa în 10 litri de apă caldă; 100 × 150 g frunze uscate sau coji de bulb de usturoi pentru 10 litri de apă; 40 de grame de frunze uscate de roșii sunt măcinate, insistă într-o cantitate mică de apă timp de 2-3 ore, se filtrează și se umple cu apă până la 1 litru. Procesat de 3 ori cu un interval de 5 zile.
zdrobit ardei iute (500-700 g în stare proaspătă sau uscată 200 g) este refluxat timp de o oră, apoi împingând zi, drenată, filtrate și depozitate în flacoane din sticlă sigilate. Înainte de a pulveriza 10 litri de apă, luați 80-100 g concentrat și 40 g săpun. Supa este eficientă împotriva suptării și dăunătorilor dăunători.
Remediile folclorice pentru afide ajuta, bineînțeles, și inofensive, dar agitație cu ele! Și cel mai neplăcut lucru este că ei ajută puțin. Mirosul a dispărut - afidele sunt chiar aici. La mine acum afidele toate timpurile pauze nasturtiums pe un balcon pentru a devora. Am incercat prima ei coaja de ceapa: o saptamana mai tarziu apare din nou. Apoi a scuipat și a stropit medicamentul pe bază de plante. A ajutat, afida a dispărut.
Anyuta: Am turnat fytopitmul. Agravertin ajută, de asemenea, dar trebuie pulverizat de două ori, la intervale de o săptămână.
Împotriva afidelor, medicamente precum Agravertin și Fufanon sunt eficiente, iar Fitoverm și Actellik sunt eficiente.
Natali: Afidele sunt periculoase nu numai pentru că mănâncă frunze și flori, ci și pentru că sunt un purtător al bolilor virale și bacteriene, iar acest lucru este mult mai periculos. În mediul interior nu takoyuzh afide și dăunătorilor frecvente, dar probabilitatea apariției acestora este crescută în timpul verii, mai ales în cazul în care florile sunt o fereastră deschisă sau balcon. Eficace împotriva afidelor sunt multe insecticide: furie, hotărâtă, intavir , aktellik , precum și un actor, un confident, etc.
Puteți utiliza un decoct de ceapa proaspete (200 gr. Husk 5 litri de apă clocotită, se inchide ermetic și se lasă timp de 2 zile) sau o soluție de săpun verde, dar dacă o așezare mare de afide, este mai bine să nu-și asuma riscuri și de a folosi insecticide.
A fost discutată și problema combaterii afidelor cu ajutorul insectelor utile. Totuși, ajungem la concluzia că nici această metodă nu se justifică. Nu este nevoie de o insectă folositoare, ci de o cireadă mică, de exemplu, de păsări (aphidofage - se hrănesc cu afide).
Decocții și infuzii de ierburi împotriva afidelor
Repel sau distrug afidele decocturi din plante, cum ar fi pelinul, vetrice, coada șoricelului, ardei iute, păpădie rădăcină, bulbi de usturoi, ceapa solzi, blaturi de infuzie bruște de roșii sau cartofi, muștar. Ajută la împrăștierea prafului de tutun.
La domiciliu, oameni cele mai multe mijloace acceptabile de afide ca tinctura de usturoi: 1 cățel (mari) sau din sticlă sfărâmare grătar de apă. Se poate lăsa să stea timp de aproximativ 10 minute, apoi se presară toate frunzele plantei afectate în modul cel mai atent. Dacă frunzele sunt curbate sau deformate, preparați soluția pentru o găleată mică și scufundați ramurile și frunzele în soluție. Pe o găleată de 5 litri trebuie să mănânci capul de usturoi.
După ce soluția de pe frunzele de flori de interior se usucă. Clătiți-le cu apă curată. După o zi, repetați tratamentul.
Afidele din pomi fructiferi reprezintă un fenomen pe care nimeni nu îl surprinde, iar problema cum să scapi de dăunători urâți este întotdeauna relevantă în rândul grădinarilor. La urma urmei, unul are doar pentru a inventa eficient împotriva afidelor și sigure pentru majoritatea plantelor și animalelor înseamnă, ca insectele s-au adaptat la ea, și mai mult de ea nu se teme. De aceea toți cei care cresc singuri prune sau meri un teren de uz casnic, trebuie să aibă în arsenalul mai multe moduri de a face față dezintegrării.
Ce este afida și de ce este periculos pentru plante?
Pentru a înțelege că arborele de fructe a atacat afidele este foarte simplu: acumulările de pe trunchiul sau frunzele de mici insecte verzi, maro sau negre nu pot fi trecute cu vederea. În plus, bulgării albe care sunt scăzut pielea păduchele sau moleșit la boboci de flori, imature și frunzele unui copac de fructe sau o floare este, de asemenea, dificil să nu acorde o atenție.
De fapt, acești dăunători sunt numiți "afide" și nu "afide". Dar desemnarea populară "greșită" a atras atât de insecte încât este folosită de grădinari profesioniști, inclusiv din surse oficiale.
Neinițiați insecte individuale afide par inofensive și chiar drăguț, dar, într-adevăr, dacă ai timp, nu a prins și nu a început să ia măsuri pentru a combate amenințarea, consecințele pot fi foarte trist:
Afidele slăbesc vârfurile plantei, fără a le permite să crească și să se dezvolte în mod corespunzător, ceea ce afectează în mare măsură indicatorii de randament.
Acumulările acumulate sunt capabile să aspiră toate sucurile dintr-o plantă tânără și să o distrugă complet.
Afidele poartă infecții virale, care pot provoca formarea galică, iar cele care, la rândul lor, duc adesea la moartea plantei.
Dacă nu faceți nimic, afidele pot deveni o adevărată epidemie care va afecta grădina dvs., fără a economisi nici flori, tufișuri, nici copaci.
În Europa, există aproximativ o mie de specii de afide, dintre care unele preferă o anumită specie de plante, în timp ce altele trăiesc acolo unde se va ivi șansa. În lunile calde de vară, afidele dau de la 10 la 20 de generații, care devin un adult într-o săptămână.
Faptul este că deja a doua generație de afide are aripi, datorită cărora insecta se mișcă liber, fără să stea pe o gazdă a plantei. În plus, ori de câte ori trăiesc afide, puteți întâlni întotdeauna o mulțime de furnici.



MUSCULITA ALBA trialeurodes vaporariorum
Acest dăunător este un polifag. Preferă muşcata, cerceluşul, azalea, begonia, primula. Insectele sunt albe, iar larvele galbene. Daune mai mari produc larvele. În urma înţepării şi sugerii sucului celular, frunzele se îngălbenesc, se usucă şi cad. Uscarea începe de la margine. De-a lungul nervurilor apar pete alungite argintii. Florile apar pătate şi distorsionate.
Combatere: stropiri cu insecticid.
Insecticid acaricid - nissorun,neuronu,mitacu,trei tratamente la interval de o saptamana incepand de la sol in sus,deoarece aceste insecte sunt foarte rezistente la tratamentele fitosanitare.
Plante atacate si mod de daunare: Prezinta o polifagie accentuata, atacand un numar mare de plante cultivate (in sera si camp) si spontane.
Pagube importante se inregistreaza la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, intepand si sugand seva din tesuturi. In urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.
Pe langa actiunea directa a daunatorului asupra plantei prin hranire, se adauga si cea cauzata de dejectiile zaharoase eliminate care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genurile Alternaria, Fusarium, Penicillium, care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor, producand uscarea prematura a foliajului cu consecinte negative asupra productiei.
Combatere: Distrugerea resturilor vegetale dupa desfiintarea culturii, inainte de plantarea rasadurilor, dezinsectia schelelor serelor si a solului previne atacul acestui daunator.
La atacuri puternice se recomanda aplicare de produse chimice de combatere, repetate, folosind alternativ unul din produsele Movento 100 SC (7.5 ml / 10 l apa), Confidor Energy (1.3 l/ha), Decis Mega (0.05%).
INSECTICIDE SISTEMICE:
Movento 100 SC -spirotetramat 100g/l
Eforia 45 ZC -15g/llambda-cihalotrin+ 30g/l timetoxam
Nuprid 200 SC -200g/l imidacloprid
Nuprid AI 200 SC -200G/l imidacloprid
Mospilan 20 SG -acetamiprid 200g/kg
Midash 200 SL -imidacloprid 200g/l
Midash Forte -imidacloprid 700g/kg
Actara 25% thiametoxam
Mospilan 20 SP -acetamiprid 200g/kg
Sanmite 10 SC piridaben 100g/l
INSECTICIDE -regulatori de crestere al insectelor utilizate in combaterea musculitei albe.

"" Juvial 10 EC 100g/l piriproxifen ,aplicare foliara,pe frunze a insecticidului regulator de crestere al insectelor. Aceste insecticide regulatori de crestere au o actiune ovicida,larvicida,sunt eficiente si se utilizeaza in schemele de combatere integrata a daunatorilor dificil de combatut cum e musculita alba.Ecesti regulatori actioneza asupra oulelor,acestea devenind sterile,iar larvele nedezvoltandu-se automat mor,in acest mod distrugandu-se noua generatie de musculite,efectul insecticidului sesizandu-se in timp prin diminuarea insectelor.
INSECTICIDE -piretroizi de sinteza.
Decis Expert 100 EC - deltametrin100g/l
Poleci deltametrin 25g/l

TRIPSUL thrips - insecta aproape invizibilă, dar cu potențial de dăunare uriaș
Este polifag şi se înmulţeşte rapid în încăperile închise, călduroase şi umede. Larvele foarte mici şi galbene înţeapă şi sug conţinutul celulelor, pe frunze apărând pete mici, albe-argintii, iar ţesuturile se usucă. Florile sunt pătate şi distorsionate, creşterea este stopată. Preferă begonia, crotonul şi cerceluşul.
Combatere: stropiri repetate cu Sinoratox şi alte insecticide.
Actualmente, tripsul vestic al florilor (Frankliniella occidentalis) reprezintă una dintre cele mai mari probleme în cultura protejată a legumelor.
Adulţii şi larvele de tripşi se hrănesc prin înţeparea şi consumarea sucului celular, iar atacul pe flori duce la căderea acestora. Simptomele lăsate în urma atacului pe frunze şi fructe sunt cele de pete „argintii“, care reduc potenţialul de fotosinteză. Pagubele indirecte ale dăunătorului fac referire la transmiterea virozelor, cum este virusul petelor de bronz (TSWV).
Morfologia speciei
Dăunător cu aparat bucal de înţepat şi supt. Adulţii îşi petrec iarna în sol sau în resturile de cultură. Adultul (0,9 mm) este mai mic decât femela (1,2-1,9 mm), aceasta având şi un colorit diferit al corpului, în funcţie de anotimp. Într-un ciclu complet de dezvoltare sunt incluse şase stadii de dezvoltare (figura din dreapta jos): ou, două stadii larvare foarte active, două stadii nimfale inactive şi care se dezvoltă în sol, şi stadiul de adult. Femelele se înmulţesc partenogenetic, iar în condiţii de seră se înmulţesc tot timpul anului. Ponta este depusă în frunză cu ajutorul ovipozitorului, sau în ţesutul florilor şi al fructelor (20-24 ouă sau 150-300 de ouă, în funcţie de temperatura şi umiditatea relativă). Larvele sunt asemănătoare cu adultul, iar dintre acestea cele de stadiul al doilea sunt cele mai periculoase din cauza apetitului foarte ridicat. Împuparea are loc în sol sau la baza florilor cu inflorescenţă complexă. Lungimea ciclului biologic al dăunătorului depinde de temperatură: la 15°C ciclul biologic durează 34 de zile; la 30°C ciclul biologic durează 9 zile, iar sub 12°C începe hibernarea.
De ce este un dăunător problematic?
este polifag
are un număr mare de generaţii şi ciclu scurt
simptomele la început sunt ascunse şi mai târziu „explodează“
se ascunde în flori şi alte locuri acoperite unde insecticidele nu pot ajunge
prezintă o dezvoltare rapidă a rezistenţei
vector de transmitere a virozelor (ex: Virusul Petelor de Bronz (TSWV - Tomato Spotted Wilt Virus)
Greşelile cele mai frecvente:
începerea târzie a tratamentelor
alegerea greşită a produselor de combatere
distanţa prea lungă între tratamente
igiena în seră la un nivel scăzut
subdozarea sau supradozarea produselor de protecţia plantelor
aplicarea tratamentelor la temperaturi >30°C.
Virusul petelor de bronz (TSWV) - infectează peste 900 de specii de plante. Gazdele pentru TSWV sunt legumele, florile şi buruienile. Frunzele plantelor atacate se îngălbenesc, apar pete decolorate, unele sunt circulare, de culoare galben-verzuie. Pe fructe apar pete circulare, care se adâncesc şi depreciază calitativ aspectul acestora. Plantele atacate se piticesc, iar masa foliară este redusă. Vectori de transmitere a virusului sunt tripşii. Transmiterea virusului se face de la buruieni la plantele cultivate şi invers.
Combaterea integrată a tripsului
Deoarece este una dintre cele mai mari probleme de actualitate din legumicultura românească, şi dat fiind modul de viaţă al acestui dăunător, la momentul actual se poate discuta decât de menţinerea sub control a populaţiei de trips din culturi. Pentru acest lucru trebuie respectate cu stricteţe toate metodele de combatere şi control ale acestui dăunător.
Strategia de combatere integrată trebuie să conţină:
Tratament
Combaterea acestui daunator este extrem de dificila datorita adaptabilitatii lui la mediu si a rezistentei pe care o face fata de produsele chimice.
Poate fi mentinut sub control (sub pragul de daunare), utilizand, combatere biologica cu pradatori. Acestia consuma tripsul, ramanand o populatie mica care nu dauneaza culturilor si se creaza in acest mod un echilibru intre pradator si trips. Ca pradatori se utilizeaza: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris), Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp).
BOUNDARY SW 350-400 ml
HUNTER SW 170-190 ml.
TRAINER 350ml
Zahar 400 g
Va recomandam sa aplicati acest tratament la intervale de 14 zile, pe toata perioada culturii. In acest mod protejati cultura de daunatorii prezentati anterior.
Efectuati tratamentul folosind unul dintre produsele:
NOVADIM PROGRESS - 0,20 % sau
MAVRIK 2F - 0,05 % sau
ACTARA 25 WG - 0,02 % sau
LASER 240 EC - 0,04 %.
La prepararea solutiei se vor respecta toate instructiunile de folosire, de pe eticheta produsului.

PAIANJENII Tetranychis, Rhizoglyphus

Acarienii sunt polifagi şi prosperă în încăperi călduroase şi cu aerul uscat. Faţa superioară a frunzelor începe să se păteze cu puncte mici galbene care devin albicioase, transparente şi frunzele cad prematur. Un păienjeniş alb se formează între frunze şi lăstari. Insecta depune ouăle pe partea inferioară a frunzelor, de-a lungul nervurilor într-un păienjeniş ţesut de insectă.
Combatere: stropiri repetate cu substanţe acaricide sau insecticide sistemice.
Păianjenul roșu (Tetranychus urticae) este un dăunător periculos ce atacă atât plantele de apartament cât și culturile de legume din grădină, sere sau solarii, viță de vie și pomii fructiferi. Acești dăunători sunt cunoscuți și sub denumirea de acarieni și acționează asupra organele aeriene ale plantelor, în special partea inferioară a frunzelor, unde își parcurg întregul ciclul de evoluție.Acest dăunător este ușor de recunoscut datorită coloritului specific, astfel că femelele sunt de culoare roșie iar masculii au o culoare mai pală, galben-verde până la roșu deschis. Corpul prezintă verucozități de culoare deschisă în care sunt inserați țepi lungi și rigizi. Păianjenul roșu are o dimensiune de 0,4-1,5 mm lungime, forma corpului la femele este ovală, iar la masculi forma este de pară. Insectele adulte posedă 4 perechi de picioare, în primul stadiu larvar prezentând numai trei perechi. În condițiile țării noastre, paianjenul roșu comun prezintă 5-6 generații pe an, dar în spațiile protejate acesta se poate înmulți continuu.
Paianjenul rosu (Tetranychus urticae) este cel mai periculos si raspandit acarian. Incepand din martie-aprilie pana la sfarsitul lunii noiembrie, paianjenul rosu e intalnit in toate zonele de vegetatie, pe cele mai importante culturi.Ingrijirea florilor. Ataca peste 90 specii de plante. Colonizeaza partea dorsala a frunzelor. Femelele depun oualele intr-o panza, pe partea inferioara a frunzelor, mai ales de-a lungul nervurilor. Inteapa frunzele si se hranesc cu sucul celular. Pe frunzele atacate apar la inceput pete de culoare galbena, care se transforma in rosu sau maro.
Decolorarea incepe de la la baza frunzei, inainteaza de-a lungul nervurii principale si cuprinde in final toata suprafata. Frunzele atacate se usuca si cad. Se intampla ca, in cazul unui atac masiv, planta sa piarda 80-100 % din numarul de frunze. Lastarii frunzelor atacate nu mai cresc.
Alaturi de afide, paianjenul este principalul vector de transmitere a virusilor la plante.
In natura, Paianjenul rosu prezinta 10 generatii pe an, dar in spatii protejate este mult mai prolific, poate ajunge la 20 de generatii.
In natura ierneaza in stadiu de adult, sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in pamant. Femelele apar primavara devreme, in unii ani incepand din luna aprilie, o data cu pornirea in vegetatie a plantelor.
Tratamente chimice:
Pe cale chimica, Paianjenul rosu comun poate fi combatut cu urmatoarele pesticide:
Floramite 240 SC, Milbeknock, Nissorun, Vertimec, Voliam Targo.
La prepararea solutiei se vor respecta toate instructiunile de folosire, de pe eticheta produsului.
Descriere NISSORUN 10 WP
NISSORUN 10 WP - acaricid cu spectru larg de combatere a paianjenilor cu actiune ovicida, larvicida si nimfocida

NISSORUN 10 WP este un produs sistemic local (translaminar) care combate paianjenii pe ambele fete ale frunzelor si asigura protectie pentru o perioada lunga de timp.
•  Combate primele stadii de dezvoltare ale paianjenilor. •  Protejeaza culturile împotriva mai multor specii de acarieni. •  Durata lunga de protectie de peste 40 de zile. •  Nu afecteaza pradatorii si parazitii naturali ai acarienilor. •  Produs ideal în programele de combatere integrata.

VIERMELE RADACINILOR Heterodera marioni

Este periculos şi atacă majoritatea plantelor ornamentale. Are dimensiuni foarte mici (1.2-1.5 mm) şi atacă rădăcinile plantei pe care se formează numeroase nozodităţi in interiorul cărora se dezvoltă larvele. Ca urmare, planta stagnează în creştere, frunzele se îngălbenesc şi se veştejesc, iar apoi se usucă şi mor.
Combatere: distrugerea prin ardere cu pământ cu tot a plantelor atacate, utilizarea de pământuri deinfectate termic sau chimic, dezinfectarea uneltelor şi ghivecelor prin aceleaşi metode.
Viermele radacinilor este un daunator caracteristic culturilor fortate din sere si solaria si este prezent in tara noastra acolo unde culturile protejate sunt facute pe suprafete mari .Femela de viermele radacinilor este de culoare alba usor translucida avand suprafata lucioasa cu striatii asezate transversal avand o forma scurta si bondoaca ca o butelie . Masculii au forma cilindrica si sunt de culoare alba fiind subtiri si lungi . Tegumentul este prevazut cu striatii asezate transversal si cu cate 2 carlige de materie chitinoasa situate la partea posterioara.Viermele poate atinge dimensiuni cuprinse intre 0,5 – 1,2 milimetri lungime.
Bionem – Amendament de sol – Nematocid -
Doze recomandate
Se aplică prin fertirigare cu o doză de 5 l / ha dizolvată în 500 litri de apă.
Aplicat direct pe sol: 5 l / ha amestecat cu 500 kg de gunoi organic. Înițial se pulverizează produsul pe gunoi apoi se amestecă mecanic în sol prin săpare.


Pentru fiecare grădinar apariția dăunătorilor devine o problemă, a cărei decizie este obligatorie, indiferent de efortul care va fi necesar.
Afidele sunt unul dintre astfel de dăunători. Din fericire, acum Internetul este plin de opțiuni, cum să scapi de el fără a recurge la droguri chimice.
Cele mai multe dintre ele implică utilizarea de produse de uz casnic, deci pentru un rezultat reușit veți avea nevoie de un maxim de dorință și de un efort minim.

Săpun de uz casnic


Săpunul de uz casnic împotriva afidelor nu are numai toate proprietățile cosmetice cunoscute, dar capacitatea de a distruge toate speciile de afide.

Pur și simplu stropiți tufișurile cu soluție de săpun de afide (200 g pe 10 litri de apă).
Pentru ușurința executării Doar puneți-o pentru jetoane mici și așteptați, până când se dizolvă în apă. Puteți, de asemenea, să-l utilizați pentru prevenire.
Puteți folosi o soluție de săpun ca produs independent și împreună cu cojile de cenușă sau de ceapă.
Un alt plus al folosirii săpunului de uz casnic din afide este inofensivitatea completă a produsului pentru oameni.
Săpun verde
Săpunul verde de la afide este folosit pe scară largă în grădinărit.Pe lângă protecția copacilor și prevenirea bolilor plantelor săpunul verde ajută în mod eficient la scăpa sau pentru a preveni apariția fraierilor, și anume afidele.
Cum se face o soluție de săpun din afide? Puteți prepara o soluție la rata de 200-300 g la 10 litri de apă sau pentru a prepara un amestec folosind 20 g de pulbere de muștar, 200 de grame de săpun verde și 9 litri de apă. Se agită soluția gata, se toarna in sulfat de cupru (20 g per 1 L).
Expertii recomanda să proceseze plantele în timpul creșterii lor active nu mai mult de 3 ori pe sezon. soluție de săpun împotriva afidelor metodă excelentă de combatere a dăunătorilor.

cenușă


Cenușa de lemn nu este numai un îngrășământ universal, dar și un bun remediu pentru afide. Se folosește o soluție de cenușă. Pentru el este necesar sa se fiarba 300 g de cenusa cenusa timp de 25 minute, apoi se scurge și se umple 10 litri de apă.

Când aphidul apărului apare pe copaci puteți "pulpa" frunzele, au fost umezite anterior pentru o mai bună aderență.


În urma avizului specialiștilor, Cenușa de la afide este, de asemenea, cel mai bun mijloc pentru prevenirea apariției afidelor.
Cenușa conține un procent mare de potasiu, adăugând-o astfel la sol și crescând raportul de potasiu, eliminați în mod automat excesul de azot, care este una dintre principalele cauze ale apariției afidelor. Doza necesară pentru un copac adult este de 5 kg pe an. Cenușa împotriva afidelor va fi o metodă eficientă de distrugere a insectelor.

Soluție solubilă
Pentru o soluție veți avea nevoie de 1,5 kg de cenușă și 50 g de săpun verde. Toate acestea se dizolvă în apă fierbinte și se dă o mică perfuzie. În majoritatea cazurilor, soluția este utilizată pentru controlul dăunătorilor, deși este un alimentator sigur.

În zilele obișnuite Stropiți plantele la fiecare 10-14 zile, în timpul aceluiași aspect masic de dăunători face mai des - la fiecare 5-7 zile.
Acțiunea acestui instrument va fi mai eficientă dacă nu executați situația și nu o veți folosi imediat, deoarece au apărut bug-uri enervante.
Infuzarea de cenușă din afide este o soluție eficientă folk pentru controlul dăunătorilor. Pentru a controla afidele cu oțet, hai să vorbim mai departe.
oțet
Mulți oameni se întreabă: "Soluția de oțet ajută împotriva afidelor?". Otetul din afide are mulți fani printre grădinari. Unii susțin că lupta împotriva otetului de aphid atunci când o folosește doar de 2-3 ori, va ajuta să uitați de existența afidelor în grădina dvs. sau în grădină.
Pentru a pregăti soluția, doar 1 lingura. l. oțet și 1 litru de apă. Când utilizați esențe acetice ia 1 lingura. l. pentru 10 litri de apă. Oțetul împotriva afidelor este una dintre cele mai bune căi de a lupta. Pulverizarea cu oțet de afide din afide trebuie să se facă sistematic. Pe muștar, lupta împotriva afidelor cu ajutorul ei în continuare.
muștar


Anturii sunt adesea cauza apariției afidelor. Pentru a scăpa de ele Puteți folosi un produs pe care nu îl favorizează în mod special - muștar împotriva afidelor.
Desfaceți muștarul uscat achiziționat în locurile cu cea mai mare congestie a furnicilor și, poate, a doua zi vor dispărea. Astfel, muștarul din afide este un mijloc excelent de combatere a dăunătorilor.


Această metodă poate fi utilizată de asemenea, pentru prevenire, dacă, desigur, nu aveți animale de companie pe jos în curte.

O altă utilizare a acestui produs este o soluție (100 g pulbere pe 10 litri de apă). Stropiți tufișurile pe măsură ce apar dăunătorii. Pe iodul din afide, citiți mai departe.
Iod și lapte
O altă metodă populară populară este laptele și iodul din afide. Mai mult decât utilizarea eficientă a acestuia va fi pe tufișuri de trandafiri. Cu toate acestea, merită încercat pe culturile de fructe și legume.
Dacă ați întrebat: "Iod împotriva afidelor, cum să reproducem?", Răspundem: pentru soluție, preparați 100 ml de lapte, un bule de iod, o seringă și un litru de apă. Mai întâi, adăugați jumătate din cubul de iod în containerul pentru lapte. Se amestecă bine și se adaugă amestecul rezultat într-un recipient de apă. După agitarea poate fi utilizată prin pulverizarea soluției pe tufișuri.
După prima utilizare, observați reacția afidei, repetând procedura dacă este necesar.
Iodul împotriva afidelor este un remediu eficient pentru insectele de grădinărit.
Soda de coacere


Coacerea sifonului împotriva afidelor, această metodă testată în timp este cunoscută de mulți. Avantajul constă în simplitatea și accesibilitatea acestuia. 75 g de bicarbonat de sodiu se toarnă în 10 litri de apă. Se presara cu această soluție și pomi fructiferi, și tufișuri de culturi vegetale.
În cazul în care această metodă nu vă ajută să eliminați în cele din urmă afidele, cu siguranță nu vă va răni pe au pair. Este cunoscut acest lucru pomi fructiferi soda ajuta la scaparea si prevenirea putregaiului, și castravete - roua pulverulentă.
Frecvența de utilizare, ca în cazul metodei anterioare, determinați singuri. Pe usturoi împotriva afidelor, citiți mai departe.
usturoi
Unul dintre mijloacele cele mai eficiente este usturoiul din afide. Conține elemente care sunt toxice pentru afide. Prin urmare, grădinarii fac în mod activ infuzii de usturoi sau se adaugă produsul la alte remedii atunci când apar probleme în grădina de legume cu dăunători.
Cum sa preparati infuzia de usturoi din afide? Pregătiți o tinctură de usturoi din afide în mai multe moduri. Prima este o soluție concentrată, care poate fi utilizată treptat, diluată cu apă. Pentru a face acest lucru, trebuie să mănânci 200 g de usturoi și insistați-le într-un litru de apă caldă timp de 5 zile. Pe măsură ce utilizați, infuzia de usturoi din afide, în cantitate de 100 g, se diluează în 5 litri de apă.
De asemenea, posibil este o opțiune "o singură dată" - 2 usturoi mare pentru a zdrobi și turnați 10 litri de apă, pentru a insista o zi. Aruncați copacii sunt recomandați 3-4 zile la rând.
Infuzarea usturoiului împotriva afidelor va fi o metodă eficientă de combatere a afidelor. Ceapa de la afide, mai departe.
Ceafă de ceapă


Pentru pulverizarea urgentă este perfuzabilă o coajă de ceapă. Ea sperie perfect dăunătorii, astfel că 1-2 proceduri vor "supraviețui" rapid afidei de pe paturi.
Reteta de gătit este foarte simplă: 200 g de ceapă se toarnă în apă caldă (10 L) și se insistă timp de 12-15 ore, apoi se filtrează și se pulverizați plantele fără a dilua perfuzia cu apă.


Peștele de ceapă împotriva afidelor merge bine cu alte decocții, infuzii și îngrășăminte.
Cartofi
Dacă observați afidele, dar nu aveți mijloace să scăpați de ea, poate veni ajutor plante cultivate cu proprietăți insecticide. Una dintre aceste plante este cartofii.
Desigur, pentru a folosi fructele de cartofi cel puțin înțelept, dar se află în fruntea acestei culturi este destul de capabil să ajute.
Cartofi se ridică împotriva afidelor. Se face infuzie, care este bună combinate cu utilizarea altor mijloace de la afide și care este absolut sigur pentru oameni.
Rezultatul aplicării perfuziei din frunze de cartofi va apărea după primul pulverizare. Această perfuzie este bună pentru etapele timpurii ale afidei - când dăunătorul este deja foarte mult, pot fi necesare "medicamente" suplimentare.
Rețetă pentru foarte simplu - 1,5 kg sau 0,8 kg de vrej uscat proaspăt insista în 10 litri de apă, timp de 3-4 zile. După aceea, filtrați și pulverizați plantele, acordând o atenție deosebită interiorului frunzelor. În perfuzie puteți adăuga 30-40 săpun de rufe pentru o mai bună aderență.blaturi de cartofi pe afide vor ajuta producătorii să scape de insecte.
Frunze de tomate


O altă plantă de cultură care conține un volatil și insecticide, o rosie topuri.
Poate fi utilizat singur sau în combinație cu alte infuzii din plante, de exemplu, cu perfuzie de celandină sau usturoi. Rezultatul din stropirea plantelor afectate bulion de frunze de tomate va fi imediat și foarte lung.

Ca orice alt mijloc de pulverizare, bulionul nu este recomandat pentru utilizarea în condiții meteorologice ploioase sau plante cu apă pulverizată în decurs de 2-3 zile după procedură.
Pentru a pregăti necesar uscate la umbra verde, care sunt zdrobite, puse într-o găleată și umple cu apă. Se fierbe aproximativ o jumătate de oră. Zahărul concentrat trebuie diluat cu apă în raportul 1: 5. Pentru fiecare 10 litri de apă adăugați 40 g de săpun.
Praf de tutun
În sezonul de înflorire plante foarte eficiente și este sigură utilizarea prafului de tutun. Acest eco-friendly și de produs inofensiv, care, în plus față de utilizarea în lupta împotriva dăunătorilor diferite, sunt adesea folosite pur și simplu ca îngrășământ.

Praful de tutun are proprietăți insecticide și, prin urmare, acționează în detrimentul dăunătorilor din grădină. Utilizarea sa este mai bine să nu se combine cu utilizarea altor medicamente chimice sau organice.
Efectele prafului de tutun după prima utilizare, dar în situații grave o procedură poate să nu fie suficientă.

Pentru a controla afidele utilizați fie perfuzie, fie un decoct de praf de tutun.
Pentru a pregăti un decoct de praf de tutun turnat apă în calculul de la 1 la 10, se fierbe timp de 30 de minute, adăugând apă, care se evaporă în timpul fierberii. După o zi de decantare, decoctul este filtrat, diluat cu apă într-un raport de 1: 3 și se adaugă săpun (40 g pe 10 litri de apă).

Reteta pentru prepararea perfuziei este foarte asemănătoare, dar în loc de fierbere, praful de tutun umplut cu apă este insistat timp de 1-2 zile. Lichidul concentrat trebuie diluat cu apă într-un raport de 1: 3 și adăugați săpun.
Infuzia sau decoctul rezultat este pulverizat pe plante.
concluzie
Afidele sunt un dăunător neplăcut și periculos și lipsa de acțiune atunci când apare poate duce la mai multe consecințe neplăcute - încălcarea fotosintezei plantelor, curbarea lăstarilor tinere și răspândirea bolilor virale.
Încercați metodele de mai sus pentru a scăpa de afide și se bucură de un rezultat excelent și o grădină sănătoasă. Citiți și materialul "Cele mai bune remedii folclorice împotriva afidelor .
paduche lanos
paduche lanos
paduche lanos
paduche lanos
paduchele-lanos
paduchele-lanos
paduchele-lanos
paduchele-lanos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
paduchele testos
AFIDE
AFIDE
MUSCULITA ALBA DE SERA
MUSCULITA ALBA DE SERA
musculita-alba-de-sera.
musculita-alba-de-sera.
musculita-alba
musculita-alba

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.