700 poze   39863 vizite

ARTARUL DE CAMERA

Abutilonul, denumit popular pristolnic, tei de cameră (foto), teişor, crucea-pâinii, floarea-crucii, arţarul de cameră, este o plantă grimpată, de aceea poate suporta tăierile dese (tulpina până la 1,5 m înălţime). Are numeroşi hibrizi cu frunze verzi sau panasate şi aproape toate au flori în formă de clopoţei, de culori foarte variate. Cel mai des se întâlnesc cele cu flori în tonuri de galben. Abutilon hybridum are frunzele păroase şi uşor crestate pe margini. Cuprinde mai bine de 100 de specii sub formă de arbuşti mici cu frunze mereu verzi, cu margini crestate adânc. Sunt plante semirustice şi delicate, care în zone cu climă caldă pot fi cultivate şi în exterior, dar, în rest, sunt plante de interior care doar vara pot fi scoase pe terasă ori pe balcon. Înfloresc de primăvara şi până toamna (răcoarea stimulează formarea bobocilor), florile sunt delicate, colorate în nuanţe ce variază de la galben la roşu-grena, asemănătoare unor clopoţei, cu petalele foarte subţiri. Fructele sunt sub formă de capsule cu numeroase seminţe.

Este foarte uşor de cultivat în apartament şi înfloreşte abundent aproape tot anul. Iubitoare de lumină, trebuie să o aşezăm cât mai aproape de sursele acestea, având însă grijă să o ferim de curent. Suportă bine razele directe ale soarelui, caz în care se udă abundent. În timpul iernii, mai ales dacă temperatura din încăpere este scăzută, se va uda moderat. În perioada de creştere a plantei, vom administra pământului din vas, săptămânal, doze moderate de îngrăşământ (în soluţii).
Temperatura obişnuită de cameră îi convine, iar vara o putem planta în grădină, readucând-o în încăperile noastre toamna, în jur de 15 octombrie. În mediul natural, planta poate ajunge şi la înălţimea de doi metri, iar dacă este plantată în ghiveci, ajunge la aproximativ 70 cm.

Îngrijire şi particularităţi

Solul trebuie să conţină turbă şi nisip în părţi egale, pentru o bună drenare a apei. Transplantarea într-un pământ proaspăt, în acelaşi vas sau în altul mai mare, se face în fiecare primăvară, după tundere.

Este o plantă sensibilă la diferenţele de temperatură şi dereglările de udare. Se recomandă tunderea primăvara şi toamna, atât pentru păstrarea unei forme frumoase, cât şi pentru stimularea ramificării.

Pământul trebuie să fie mereu umed, vara se udă chiar şi zilnic (în funcţie de temperatură). La temperaturi caniculare se pulverizează frunzele cu apă. Pulverizarea florilor poate produce pete inestetice.
Aerul uscat duce la brunificarea frunzelor. Uscăciunea devine suportabilă dacă planta se pulverizează regulat vara (şi iarna, dacă este ţinută în preajma surselor de căldură).

Din mai şi până în septembrie se administrează îngrăşământ lichid o dată la două săptămâni.

Abutilonii sunt atacaţi de purici de frunze, musculiţe albe (pe dosul frunzelor se formează adevărate colonii) şi de păianjenul roşu (în caz de uscăciune). Ori de câte ori este atacată trebuie tratată cu insecticide şi acaricide.
Înmulţire
Se înmulţeşte prin butaşi în lunile martie şi aprilie. Pentru păstrarea caracterelor plantei, se preferă înmulţirea prin butaşi. În acest caz, chiar în momentul tăierii, vom alege tije de 10-15 cm lungime, pe care le vom planta într-un amestec de nisip. Se menţin într-un loc cald (miniseră) şi aerisit, până fac rădăcini. Se înmulţeşte şi prin seminţe, în martie sau aprilie, puse în pământ la o adâncime de 5-6 mm şi ţinute la o temperatură de 15-20 grade Celsius. Toamna se taie ramificaţiile principale şi laterale la jumătate din lungimea lor. Iarna se păstrează în repaus. Temperatura minimă este de 5 grade Celsius. Se udă moderat, când pământul de la suprafaţă este uscat.
Cele mai raspandite specii sunt: Abutilon megapotamicum, Abutilon striatum, Abutilon hybridum si Abutilon vitifolium.
Pentru mulți grădinari Abutilonul devine întruchiparea visului unui houseplant perfectă, care combină simplitatea, cu flori lung rata de colorat, de creștere ridicată și ușor pentru a obține urmași.
În cazul în care masa principalele avantaje pe care planta a atras atenția asupra acestei flori solitare sau asociate apar în axils, și de luni de zile pentru formarea unei pălărie tufiș luxuriantă. La Abutilon acasă - o mare perene arbust de până la doi sau trei metri. Este cea mai apropiată rudă a familiar pentru nalba sau nalba, Abutilon în condiții climatice dificile din țara noastră ar putea fi cultivate doar ca cultura pateu. Dar, chiar și într-o astfel de instalație, numit pentru forma caracteristica de frunze „arțar de casă“ cu cele mai bune calitățile ale sale.
La domiciliu, abutilonul crește rapid și în câțiva ani se poate transforma într-un copac mare sau tufiș. Pentru a vă asigura că copacul verde nu ocupă spațiul de locuit ,este mai bine să crească hibrizi cu o coroană mai compactă și cu flori în formă de ceașcă mare de diferite culori în apartament.
Ce fel de condiții de viață sunt necesare pentru o astfel de plantă neobișnuită este nevoie?
Cum îngrijim abutilonul, astfel încât, din primăvară și până în toamna, sa avem flori strălucitoare-clopotele pe el?
Temperaturala abutilon.
În ciuda originii sudice a culturii, rămânerea într-un apartament cu aer cald pentru abutilon nu este deloc utilă. În natură, crește în zone în care diferența dintre temperaturile de iarnă și vară este de aproximativ 10 grade. De aceea telecabina sau "arta acasă" se găsesc mai des în grădini de iarnă sau în sere, iar acasă, abutilonul se află la o temperatură de:
-de la 20 la 26 ° C vara;
-de la 12 la 15 ° C în timpul iernii.
Dacă planta este scoasă pe o verandă sau în loggie, trebuie să ne amintim că scăderea temperaturii conținutului abutilonului este sub 5 - 10 ° C, începe să sufere un disconfort grav. Și cu o lungă ședere în aer rece, cultura varsă frunziș. Extrem de periculoase pentru plante sunt minus valorile temperaturii și efectul unei pescări. Cu toate acestea, frigul nu este singurul dușman la Abutilon.
Dacă aerul se încălzește până la 30 ° C, se poate aștepta ca planta să nu mai formeze mugurii și chiar să arunce mugurii. Pentru a ajuta abutilonul la temperaturi ridicate, puteți pulveriza în mod regulat partea superioară a plantei. Pentru a face acest lucru, utilizați numai apă caldă moale.
În timpul iernii, atunci când calitatea aerului în cameră încălzitoarele afectate, o bună protecție de la căldură va fi un ecran dintr-un material nețesut sau un film care închide pervazul din zona de living.
Lumină la abutilon în creștere.
Abutilonul se îngrijeste la domiciliu fotofilic, iar în casă are nevoie de lumina. Dacă lumina nu este suficientă, sa va așteptați ca înflorirea abundentă să nu apara. Atunci când crește abutilonul cu frunze pătate sau aproape alb, planta ar trebui să fie ușor umbrite pentru a păstra un model unic pe frunze.
La domiciliu, abutilonii se simt grozavi pe pervazurile de est, sud-est, vestul sau sud-vestul. Pe ferestrele din sud nu se poate face fără protecție de soare, iar partea de nord nu va oferi cantitatea necesară de lumină. Calitatea luminii are un impact direct asupra măsurii în carese afla planta, deoarece în umbra muguri se extins în mod semnificativ, se subtiaza frunze, devine mai complicati la formare .
Vara, abutilonul răspunde bine pe o verandă însorită sau la un balcon, iar uneori plantele sunt transferate cu succes în grădină sau chiar transplantate pe terenul deschis.
În acest caz, alegeți o zonă liniștită în penumbra și asigurați-vă că abutilonul este menținut la o temperatură în limitele descrise mai sus. În aer liber, abutilonul se dezvoltă bine și înflorește, iar când devine mai rece, poate fi protejat cu un capac din material ascuns.
Caracteristici de udare pentru îngrijirea abutilonului.
Abutilonii din casă sunt dispuși să "bea", ceea ce se observă în mod deosebit în zilele fierbinți de vară, precum și în aerul cald uscat al unei încăperi unde funcționează încălzirea. Întârziere de udare în timpul creșterii activă duce neapărat la ofilirea de frunze, iar în unele cazuri chiar și la pierderea de muguri periferice și moartea sistemului radicular. Planta nu trebuie să se usuce. Iar intervalul dintre udare este considerat optim când suprafața solului se usucă puțin.
Cu toate acestea, la abutilon e bine sa ne concentram pe starea plantei, dimensiunea ghiveciului, în care este situat și temperatura conținutului. O cantitate mică de sol pierde rapid umiditatea decât solul într-o ghiveci mai mare. Și în aerul uscat al camerei încălzite umiditatea substratului cade mult mai clară decât atunci când abutilonul se află în grădina din față. Depinde mult de compoziția solului.
Apărarea abutilonului la domiciliu necesită numai apă caldă, stabilă sau decongelată.
Dacă o planta are o iarnă rece, ar trebui să fie udată mult mai puțin frecvent, în caz contrar, umiditatea, care nu este revendicată de abutilon, va cauza putregaiul pe rădăcini.
Selecția solului și transplantul de Abutilonului.
Principala cerință pentru sol si pentru cultivarea abutilonului are o bună permeabilitate pentru umiditate și aer. Prin urmare, ca substrat, puteți utiliza un sol universal pentru culturile de interior, aromatizate cu substanțe, slăbind solul. Poate fi nisip,turba sau vermiculit in amestec cu pamant.
Dacă în amestec sunt adăugate componente de origine naturală, cum ar fi humus sau gazon, ele trebuie să fie decontaminate pentru a preveni pătrunderea dăunătorilor și ciuperci patogeni în vas.
Solul pentru cultivarea abutilonului ar trebui să aibă o reacție neutră, să fie liberă și ușoară. Dar chiar și cu un substrat de calitate, cultivatorii de flori se plâng uneori despre înflorirea slabă a culturii. Acest lucru se datorează unei selecții greșite a vasului.
Creșterea rapidă cu un potențial bun, planta se dezvoltă cu nerăbdare in solul bun, dar în timpul dezvoltării sistemului rădăcină, abutilonul practic nu înflorește. Prin urmare, tânărul copia celei mai bune terenuri din diametrul nu capacitate mai mare de 9-10 cm.
Nevoia de transplantare este indicată de o bucată de pământ în întregime de pământ ascunsă sub pătura păianjenului și de absorbția extrem de rapidă a umidității în timpul irigării.
Când și cum să se fertilizeze abutilonul?
Abutilonul se îngrijeste la domiciliu cu odezvoltare rapidă a părții verzi a plantei și a înfloririi active . În primăvară și până în toamnă, fertilizarea se efectuează la fiecare două săptămâni, alternând îngrășămintele minerale și organice. Cu cât mai mult se va observa programul de hrănire, cu atât mai mult și mai abundent vor fi florile la abutilon.
Concentrația îngrășămintelor pentru abutilon poate fi mai mică decât în ​​instrucțiunile compoziției selectate, dar în același timp este necesar să se alimenteze puțin mai des floarea. În momentul înfloririi în masă, este mai bine să se fertilizeze abutilonul cu mijloace cu un conținut crescut de fosfor și potasiu, care influențează pozitiv formarea mugurilor. Când după tăiere, abutilonul trebuie să crească rapid frunzișul nou, este mai corect să folosiți medicamente cu azot.
Uneori, cultivatorii a observat că numărul de culori este redus, iar frunzele primesc o culoare decolorată, galben și isi pierde recursul său. Aceste simptome indică o lipsă de oligoelemente. Pentru a preveni dezvoltarea de animale de companie cloroza hrănite, de exemplu, „Emerald“, care ajută la restabilirea rapid luminozitatea decorative si frunze.
În funcție de soiul ales pentru cultivare, abutilonul în apartament poate forma o coroană de până la un metru și jumătate. Dacă nu utilizați tăierea, abutilonul își pierde forma în câțiva ani, bucata se prăbușește, iar florile se formează numai la capetele lăstarilor.
Pentru a forma un tufiș compact sau șapon, nu se poate face fără tăiere. Plantele sunt tăiate în toamnă și primăvară la jumătate sau o treime din lungimea inițială.
Chiar și tăierea abutilonului puternic se tolerează bine, iar în câteva săptămâni devin complet restaurate. În plus, prin această procedură este posibilă controlul volumului coroanei, planta fiind actualizată după tăiere.
În cazul în care abutilonul a crescut în grădină, în vara anului, sistemul de rădăcini tăiate este tăiat în toamnă, ceea ce vă permite să întoarceți tufișul la vechiul vas.
După înflorire, este necesar să tăiați lăstarii deja stinsi, toate ramurile deteriorate sau uscate. În timpul acestei îngrijiri pentru abutilon, nu trebuie să lăsați părți din coroană care o ascund, făcându-l gros și încurcat. În primăvară, înainte de apariția mugurilor, forma coroanei este ajustată din nou.
În cazul în care o plantă tânără este tăiată, foctorul principal este strâns la o înălțime de 15-30 cm de la nivelul solului. Iar data viitoare, lăstarii de ordinul doi se scurtează într-un mod similar. Când creste in acasă, abutilonul va deveni un copac miniatural, în primii ani pentru stabilitatea tulpinii, în special în timpul setului de muguri, este util să se utilizeze suporturi.
Tunderea provoacă trezirea mugurilor de dormit și formarea ramurilor laterale, pe care se formează mugurii. Cu cât este mai bine formată coroana, cu atât mai abundent va fi înflorirea în sezonul următor. Și după tăiere, abutilonul este hrănit. Un videoclip despre îngrijirea abutilone la domiciliu vă va ajuta să vă familiarizați cu particularitățile culturii și tratamentul cu acesta.
Posibile probleme cu abutilonul în creștere
Dacă nu se ia in calcul cauzele abutilonului, cultivatorul se poate confrunta cu apariția unor astfel de boli și dăunători periculoase precum putregaiul de rădăcini, mealybug-urile, afidele, acarienii și scabii. Pentru întreținerea preventivă trebuie să se sprijine în mod obligatoriu udarea, umidificarea aerului și curățarea florilor și frunzelor căzute.
Blossoming de muguri, stralucire și vânătăi de frunze si semnale la abutilon:
-schimbări abrupte ale temperaturii conținutului abutilonului;
-prezența unui pescaj în încăpere;
-privind încălcarea programului de udare.
Nu este cel mai bun mod la apariția plantei și înflorirea afectate de lipsa de lumină și absența îngrășămintelor, mai ales atunci când acestea sunt necesare - în sezonul de primăvară și de vară în creștere.
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON
ABUTILON

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.