AAA-Despre mine despre orhidee si despre cele care nu cuvanta
Intotdeauna am avut o afinitate pentru orhidee. Prima mea orhidee am primit-o in 2004 de la mama mea. Pe vremea aceea de-abia vedeai cate-un phalaenopsis cu punctulite roz... nici nu se auzise pe atunci de hibrizi fitzosi sau de vanda. Acum orice colectionar poate achizitiona la un pret acceptabil de la un hipermarket de specialitate constructii-gradina sau online, pe internet o fitzosenie noua sau o vanda cu radacini exotice.
Am achizitionat mai multi phala in decursul anilor si am acumulat multa experienta alaturi de ele. Am ajuns sa le cunosc si sa le citesc. Trebuie sa recunosc ca de-abia in 2015 am avut curajul sa achizitionez un biet exemplar de orhidee cu pseudobulbi. Nu avea eticheta... nu stiam ce e...dar era la pret redus. Mi-era frica sa-l transplantez sau sa-i fac ceva. Auzisem eu de la cineva ca daca se despart pseudobulbii mor ambele plantutze. Mi se pareau fitzoase si geu de citit. Cel mai mare dezavantaj al plantelor de companie este faptul ca ele nu cuvanta. Nu ne spun nici ce-i bine si nici ce-i rau. Am crezut ca este mai usor sa te ocupi de plante decat de un animalut... dar dupa multi ani de experienta am inceput sa cred ca nu este chiar asa.
In decursul anilor am avut multe bucurii dar si mari dezamagiri alaturi de florile mele si doresc sa le multumesc tuturor care m-au sustinut si care au inteles pasiunea mea pentru cele care nu cuvanta...sotului meu...care a participat activ la infiintarea gradinii PrimaLuce, parintilor mei pentru toate plantele daruite si nu in ultimul rand fetitei mele care a pictat pentru mine cele mai frumoase flori...pentru ca cele mai frumoase flori...nu-s panselutele, nici trandafirii...
Iata orhideele... despre care oamenii spun ca sunt unele dintre cele mai frumoase creaturi ale mamei natura. Le primim sau le achizitionam... le iubim apoi brusc...se imbolnavesc si mor. Uneori stim de ce, alteori nu. De cele mai multe ori nu stim …de ce. Atunci cautam pe net si gasim repede cateva explicatii care ne alina si ne linistesc.. A…deci nu eu sunt de vina... uite asa si asa…dar in adancul sufletului stim ca poate nu am facut totul asa cum ar fi trebuit si cu fiecare planta pierduta ramane cate-un firicel de indoiala in sufletul nostru.
Dupa 15 ani de experienta... ma amuza, cate sfaturi aiurea se ofera incepatorilor pe internet. Experienta vine in timp. Instructiunile/sfaturile trebuiesc filtrate prin propria prisma si adaptate la conditiile fiecaruia dintre noi. Au trecut multi ani pana am inteles importanta trio-ului: mediu-temperatura-umiditate... pe care incercam si eu odata sa-l despart si sa-l tratez sub forma a trei aspecte diferite… si nu ca un ansamblu. Am gresit! Ingrijirea orhideelor nu poate fi facuta dupa un sfat sau dupa un program copiat... ci trebuie adaptat in functie de conditiile existente pe pervazul nostru. Soiuri diferite necesita conditii diferite. Pervazul este doar unul. Ingrijirea fiecarui soi(genera) in parte necesita o buna cunoastere a habitatului sau natural si sa ne gandim de trei ori pana achizitionam un exemplar scump, care provine din padurile tropicale sau muntoase... cetzoase si reci... cu o umiditate de 90 la suta pentru ca-l vom pierde in foarte scurt timp…pe pervaz... langa calorifer.
Eu personal cred ca momentul in care constientizam exact motivul, mai exact cauza pierderii unei plante dragi... se numeste........ experienta.
Adevăr tot ce ața scris în descrierea albumului! Doar experiența ne ajută să avem plante frumoase! ...dar să nu uităm, ci să învățam din greșelile pe care le-am făcut ;)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.