Vreau sa vorbesc putin despre fondul genetic de germoplasma a pomilor naturali care ii gasim spontan in
natura.Pe teritoriul romaniei gasim in natura o mare varietate de pomi frucriferi care cresc in diferite zone din tara.Meri,peri,ciresi,visini,nuci,caisi,pruni,etc.Acesti pomi fructiferi sunt patrimoniul romaniei.Calitatile acestor pomi sunt:Rezistenta la boli,daunatori,ger,seceta,rezistenta la factorii de stres,au o adaptabilitate naturala nefiind formati prin polenizare controlata ci libera.Toate aceste calitati constituie un fond genetic de germoplasma.(banca de gene).Acesti pomi fructiferi au in gena lor o rezistenta foarte mare la cele enumerate mai
sus.Pe mine personal ma intereseaza sa gasesc in natura pomi care sau format natural.Dea lungul anilor am gasit pomi fructiferi deosebiti.De ex meri:Meri de vara mai multe soiuri,meri de toamna mai multe soiuri,meri de iarna mai multe soiuri.Gustul merelor este desavarsit.Nu mai vorbesc de rezistenta
pomului.An de an adun diverse soiuri de pomi fructiferi naturali(din flora spontana).Soiuri unice atat national dar si international.
Sper pe viitor sa le si omologhez si sa le inregistrez ca soiuri.Ce urmaresc la un pom fructifer din flora spontana.Sunt cateva puncte care trebuie sa le indeplineasca pt al conserva.
1:Gustul fructelor.
2:Rezistenta la boli si daunatori.
3:Rezistenta la seceta si ger.
4:Rezistenta la factorii de stres.
Un pom natural cu asa calitati este un pom de aur.Si am gasit destui si cred ca voi mai gasi cu siguranta.Nu mizati pe pomii creati in statiuni pt ca marea majoritate nu traiesc fara tratamente si inca multe tratamente.Mizati pe soiurile vechi de pomi din strabuni si pe pomii fructiferi spontani.Este un sfat din partea mea pt voi si nu o obligatie.Cum poti sa numesti un fruct bun de mancat cand a primit 8-pana la 14-tratamente?Toate fructele absorb ca si un burete tratamentele.Chiar si cele de contact.In ziua de azi se pune accent pe marimea fructelor si pe productivitate.Gustul si rezistenta pomului sunt uitate.Din pacate internetul si grupurile de pe facebook cu tema pomicola in loc sa ajute mai mult strica.Toti oamenii se iau unii dupa alti si aplica acelasi sistem de tratamente care sunt de fapt daunatoare.Multi au livezi si nu au alt scop decat sa scoata un profit din fructe peste an.Sunt numiti de oamenii de rand ca maestrii.Pacat ca multa lume ii crede ca si "Maestrii"si le urmeaza sfaturile in legatura cu lista de tratamente de peste an.Ei dau tot ce pot si aplica la greu tratamente pt asi pastra fructele in pomi.Acesti pomi au o slaba genetica si nu fac fata bolilor si daunatorilor.Fructele acestor pomi sunt frumoase si curate la infatisare dar inauntru sunt otravite cu cantitati mici de otrava cu care au fost stropite pt a le proteja.In viata mea nu am mancat un mar,para,cireasa,etc din livada mea stropit.Si nici nu voi stropii pomii cu toate minciunile aduse de unii cercetatori.Tratamentele sa fie pt cercetatori si pt cei cu livezi intensive care aplica o tehnologie abuziva si stresanta pt pomi.Eu miam selectat pomii din natura care cresc fara tratamente si fac fructe cu gust unic.In incheiere va propun sa inmultiti soiurile de pomi locale care le gasiti in zona voastra.Daca gasiti un pom spontan si va plac fructele lor...altoitil si aveti grija de el pt ca acel pom poate fi mai tarziu un bun genitor si pt alte soiuri de pomi din specia lui.Fructele din imagini nu sunt de la soiuri omologate...nici de la soiuri din sortimentul vechi de pomi...ci sunt fructe din pomi fructiferi din flora spontana care iam gasit in zona mea.Gustul fructelor din imagini este unic pentru
mine.Pe parcurs o sa adaug si alte poze cu soiurile de pomi valoroase grasite spontan in natura.Cateva soiuri le am in livada si de 30 de ani.Vreau sa stiu daca ati gasit in flora spontana pomi fructiferi?lasati mesaj sa discutam.