La sfarsitul verii am tuns lavanda si ramurile le-am pus la uscat. Tot gandeam ca as fi putut sa iau cativa lastari Dentata ca sa cresc pomisori sau bonsai. Dupa 2 zile m-am razgandit: am luat cateva varfuri, le-am pus in apa si apoi in pamant. La o luna de zile, plantutele arata ca dupa 1- 2 saptamani de la prima ciupire (meristemele s-au uscat si nu a fost nevoie de ciupire)
Natura ma surprinde de fiecare data cand ii observ creatia :) Floarea mare, din varful tubului floral, nu produce seminte, atrage doar polenizatorii. Florile micute, desfasurate pe inaltimea tubului floral, produc semintele (si la Stoechas este la fel). Cred ca acest soi are miros autentic de lavanda.
Nu stiu cum controlezi lumina si caldura de nu ai distanță mare între internoduri , plante etiolate . Rezultatul pe care îl văd parca e scos pe calculator . Felicitări Aurelia si Multumesc
Nu ai pentru ce sa imi multumesti. Cand pun butasii in pamant ii tin la lumina difuza cam o saptamana. Cand apare cresterea inertiala ii mut la lumina, dar fara soare direct si cam la 3- 4 saptamani, cand intra in vegetatie, ii mut la soare. Au avut soare cam 4- 5 ore pe zi.
E prima data cand văd explicit o " Dantelata " E foarte frumoasa si elegantă . Am sa o caut si eu . Si cand ma gândesc ca si miroase bestial , florile astea ne exploatează toate simțurile ca sa ne cucerească
Si in ghiveci e fițoasa ? Trece iarna cu rugăciuni ? E foarte frumoasa si elegantă , dar nu mai vreau sa chinui plante numai de dragul de a avea . E un mare minus ca nu rezista la clima noastră iarna si atunci " trebuie " sa renunț la ea
Imi pare rau si imi cer scuze ca ti-am creat neplaceri cu butasii de lavanda.
Aceste 2 soiuri, cu frunza crestata si soiul Stoechas nu rezista la temperaturi negative. La noi sunt considerate plante de interior si ierneaza in locatii unde temperatura nu scad sub zero grade. La mine ierneaza pe balcon la 18- 23 grade, unde le bate soarele si le ud cand isi apleaca frunzele, la sora mea ierneaza in pivnita, alaturi de fucsii si muscate (primesc lumina printr-o fereastra mica) si le uda f. rar.
Te mai gandesti si imi spui.
Aurelia eu te rog sa ma scuzi daca te am facut sa crezi ca mi ai facut neplăceri . Era un dialog cu mine spus cu voce tare . Cum ar putea bunătatea si generozitatea ta sa mi creeze neplăceri .La mine e problema ca , e greu sa ti pui limite .
Multumesc frumos pentru răspuns , am pus Acu si poze cu răsaduri si butasii , am sa i păstrez la geam sa aibă caldura si lumina , nu este calorifer acolo . M am bucurat mult cand am vazut ca au încolțit cateva semințe .
Da, arata bine atat rasadul cat si butasii. Daca ii tineti langa geam va fi perfect. Felicitari pentru germinare- pe langa faptul ca lavanda are germinarea scazuta trebuie multa rabdare- sunt atat de fragile plantutele! Ale dvs.deja au trecut de faza critica cand apar primele frunze adevarate. La anul, in aprilie vor incepe sa infloreasca :)
Multumesc frumos , ma ajuta mult ce mi spuneti eu consider ca numai atunci Cunoști o planta cand esti cu ea de la sămânță pana la maturitate . Va tzuk noapte faina .
Buna , va urmaresc cu interes, acum va rog un sfat am cateva rasaduri din seminte de lavanda Blue Scent 7 buc au vreo 2 3 cm si cateva varfuri de plante inradacinate de la lavanda din gradina.Cum trecem iarna le pun in gradina sau la loc ferit de inghet.Va multumesc
Buna ziua,
Rasadul este plapand pentru a trece iarna afara- eu as incepe treptat aclimatizarea pentru un spatiu cu o temperatura peste iarna de 20°C si le-as ajuta si cu o sursa suplimentara de lumina. Sunt firave pentru aceasta perioada. Parca au totusi vasele cam mari. Nu mi-am dat seama din pozele dvs. care sunt varfurile inradacinate de la plantele din gradina. Daca sunt tufele mai micute, ce par a fi tunse, le puteti lasa afara fara probleme. Cand se va anunta ger, sau chiar de pe acum, puteti sa musuroiti un pic pamantul in jurul tufei.
Multumesc, nu am folosit stimulenti nici pentru inradacinare si nici pentru multiplicare. Ofiliti fiind si cu noile cresteri uscate, mi-am zis sa nu stric orzul pe gaste. Anul trecut, tot in luna octombrie, Dentata a inradacinat f. greu, imi amintesc ca au trecut aproape 2 luni pana am vazut primele 2 frunzulite noi. Probabil ofilirea a fost stimulentul- a absorbit atata apa incat celulele s-au alungir si divizat f. repede. Sunt totusi curioasa: cat timp poate supravietui o planta astfel incat sa fie posibila reproducerea? Pacat ca nu am experimentat si cu 2- 3 varfuri cu stimulent de inradacinare sa vad comparativ care erau perioadele de regenerare.
Da, se spune ca in primavara ar inradacina mai usor. Eu nu prea tin cont de perioada- daca pe o planta observ varfuri viguroase sau daca o planta este bolnava si nu am dublura la ea atunci recoltez varfuri. Invat pe masura ce experimentez :)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.