Noiembrie 2018:
www.sunphoto.ro/APlant/1_Suckers_si_forma/111551230Am tot intalnit afirmatia: "lastarii violetelor se scot, se indeparteaza, dar nu am dat atentie.
De ceva timp, am remarcat la plantele mele un aspect de planta "bolnava", dupa ce toata perioada de primavara- vara nu au inflorit. Zilele trecute, am observat la una dintre ele (apoi am constatat ca toate au aceeasi problema) foarte multi lastari porniti de la baza (suckers). Deci, plantele mele "se sufocau" din cauza puzderiei de lastari. Am ales sa-i scot pe toti si sa formez coroana (rozeta). Dupa 3 saptamani au inceput sa apara radacinile (pare mult mai avantajoasa inmultirea prin pui si nu imi amintesc sa le fi udat cu hormoni de inradacinare)
Septembrie 2019:
www.sunphoto.ro/APlant/1_Suckers_si_forma/112649101In context, am citit un articol despre agrotehnica, autor Tatiana Shevchenko, care m-a surprins prin simplitate. Un fragment cu o traducere aproximativa:
"... și cel mai important - plantează! Plantează mult! Nu puteți crește un copil dintr-o frunză? Plantează zece frunze, indiferent de soi, ia-le de la un vecin, din frunzele de aruncat și plantează-le. Frunze vechi, medii, apicale. Obțineți de la ele o mulțime de copii, evident inutili, aduceți-i la vârsta de adult. Nu reușiți - plantați următoarele, ținând cont de experiența acumulată. Pentru că îi vei anima, vei da nume afectuoase, vorbești cu ei și „iubești”, nu vor crește mai bine sau mai sănătoși. Doar să stai lângă pervazl și să radiați iubirea nu este suficient. Este necesar să practicați plantarea, udarea, replantarea".