2017- officinale (polyanthum):
La jumatatea lunii octombrie, in timp ce igienizam iasomia de camera (Jasminum officinale) , s-au rupt 2 varfuri. Dupa experienta Stephanotis, nu as alege astfel de butasi pentru inradacinare. Peste vara am observat, la planta mama, un comportament de planta invaziva si mi-am zis ca as putea incerca inradacinarea.
- dupa 10 zile au dezvoltat calus;
- dupa 6 saptamani au intrat in vegetatie;
Se pare ca va inflori la primavara:
www.youtube.com/watch?v=S01BraoYMr0* Nu a inflorit in primavara- Byron Martin recomanda hibernarea la rece cateva luni, pe cand a mea a stat la caldura, multa lumina si iarna, cand ar fi trebuit sa porneasca bobocii, i-am schimbat ghiveciul. In aceasta vara am retezat tijele de 1 an si am rearanjat pe suport pentru conservarea umiditatii.
2018- sambac si trachelospermum:
Am experimentat inradacinarea altor soiuri de iasomie (
www.youtube.com/watch?v=QdiRVDYaLhU) folosind hormoni de crestere in locul celor de inradacinare. Fiind vara: temperatura a fost ridicata (30- 35°C), iluminarea naturala de 12 ore/zi, umiditatea ridicata.
Dupa taiere, toti butasii au stat 3- 4 ore in solutie de apa si hormoni de crestere, i-am infipt in pamant si am udat cu solutia in care au stat 3- 4 ore. Nu a mai fost nevoie de udare ulterioara.
Dupa 3 saptamani au inceput sa apara radacinile: iasomia chinezeasca (Trachelospermum) a inradacinat in 3- 4 saptamani si jasmin sambac intre 3- 8 saptamani.
Au fost ciupite la inceputul lunii septembrie si au primit prima fertilizare (solutie slaba) la mijlocul lunii. In octombrie evolutia a incetinit ritmul.
* Butasii ciupiti nu au trecut iarna, desi au avut: umiditate ridicata, temperatura medie: 20- 22 grade Celsius, iluminare suplimentara astfel incat sa beneficieze de 12 ore lumina cu 8 ore intuneric, fertilizare foliar (preponderent azot) cam la 2 saptamani. Probabil lumina si temperatura nu au fost potrivite. Doar butasii neciupiti, care au hibernat, au trecut iarna.