Acum cativa ani am vazut aceste imagini ce mi-au atras atentia:
www.youtube.com/watch?v=S7Sf2ED-XOM&t= si
www.youtube.com/watch?v=gWTl--tFetM La acel moment am incercat sa aplic experimentul, dar fara succes- plantele nu s-au adaptat. Dupa atata timp, m-am hotarat sa mai incerc o data.
La inceputul lunii decembrie, am ales 2 butasi Impatiens Waleriana, inradacinati in 03.11.17, pentru a fi adaptati la cresterea pe apa. Dupa o saptamana au regresat- le-am retezat tulpinile (cu varf retezat, axilari porniti) si le-am pus in apa.
Varfurile fuchsia si Murraya le-am pus la inradacinat in apa.
Plantele pe apa sunt prea mici ca sa le pun direct in acvariu- o data pe saptamana le pun 2-3 granule NPK si apoi le schimb apa.
Ianuarie 2018:
- Impatiens si fuchsia au inceput sa creasca vizibil din momentul in care radacinile au umplut vasul cu apa;
- plantele pe apa au inceput fertilizarea: o singura data pe saptamana, le pun in solutie cu 1/2- 1/3 din cantitatea de fertilizatori administrata in mod normal plantelor in substrat;
Februarie 2018: am incercat o solutie de fertilizare la o la o concentratie de 1/4 din cantitatea normala si am lasat plantele pana a doua zi: erau ofilite si radacinile arse. Au urmat 2 saptamani de regres pana au aparut noile radacini.
August 2018:
- Murraya: i-au cazut toate frunzele, noua crestere nu arata deloc bine. In aprilie am pus in pamant si din iunie au inceput sa apara radacinile;
- Impatiens a dovedit o mare putere de adaptare si regenerare, dar o data cu caldura verii a fost coplesita de paraziti, ca si cele din pamant. Mediul umed nu a impiedicat aparitia paiajenului rosu.
- Fuchsia: a crescut prea multi lastari si nu a putut sa-i hraneasca. Nu se dezvoltau bine, erau anemici si i-am pus in pamant. Nu si-a putut adapta radacinile la pamant si s-a uscat.
Nu stiu ce este "NPK" :)
NPK este un fertilizator bogat in azot (N), fosfor (P) si potasiu (K).